CAUTARE

Bulgaria

Krapetz. Shabla. Tyulenovo. Locuri de o frumuseţe sălbatică la doar câţiva kilometri de graniţă (II)

Tyulenovo. Bulgaria

Tyulenovo. Bulgaria

În luna septembrie am ajuns din nou la Tyulenovo, Bulgaria (informaţii despre ultima mea vizită în zonă găseşti  aici). De data această am reuşit să văd în plus şi micul sătuc de pescari Krapetz (în perioada în care acesta a aparţinut României – 1913-1940 – se numea Carapcea) şi oraşelul turistic Shabla.

Krapetz

Krapetz. Bulgaria.

Krapetz. Bulgaria.

Krapetz este un mic sat de pescari, foarte liniştit, cu o plajă destul de întinsă, marginită de un relief stăncos şi abrupt. Nisipul plajei este foarte fin, asemănător celui din  Delta Dunării. Plaja din Krapetz ascunde şi un mic obiectiv istoric, militar, găsit aici, dar pe care, din păcăte de data aceasta l-am ratat. Cel mai probabil, este vorba de un buncăr din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Buncăr Krapetz

Buncăr Krapetz (http://www.krapets.com/gallery/Bunker.jpg)

Pe lângă liniştea pe care o găseşti aici, în Krapetz poţi campa netulburat lângă plajă sau în campingurile special amenajate, poţi admira păsările care şi-au făcut numeroase cuiburi şi adăposturi sau poţi merge liniştit cu bicicleta pe potecile ce merg de-a lungul litoralului.

Shabla

Shabla este o localitate ceva mai mare, un orăşel cu aproximativ 3500 de locuitori şi cu o istorie foarte bogată (primele atestări documentare sunt din secolul VI î.Hr). Foarte popular în timpul comunismului, oraşul a pierdut acum ritmul cu celelalte staţiuni de pe litoral. Totuşi, datorită cadrului geografic deosebit, Shabla are un farmec aparte. Alte două aspecte interesante fac din Shabla o localitate cunoscută:  Capul Shabla, unde, din punct de vedere geografic, se află cel mai estic punct al Bulgariei şi farul din localitate.

Far Shabla. Bulgaria.

Far Shabla. Bulgaria.

 Farul din Shabla este cel mai vechi şi cel mai înalt din Bulgaria, dat în folosinţă în anul 1857. Construit de către turci, în timpul sultanului Abdul-Medjid (cel care a dat numele oraşului nostru, Medgidia, şi despre care am mai amintit aici), a fost extrem de folositor în timpul Războiului Crimeei. Din păcate, deşi ai putea beneficia de o panoramă foarte atractivă din vărful lui, farul nu se poate vizita. Este înconjurat de un gard pe care scrie obiectiv militar. Totuşi, poate fi fotografiat fără probleme din afara acestui gard.

Tyulenovo

Despre Tyulenovo am scris mai multe informaţii aici. Pentru a demonstra frumuseţea locului am să atasez o singură fotografie edificatoare:

Tyulenovo. Bulgaria

Tyulenovo. Bulgaria

În încheiere, dacă ai de gând să îţi petreci vacanţa pe litoralul bulgăresc, fă-ţi timp neăpărat şi pentru a vizita locurile descrise mai sus şi aici. Nu vei regreta nici-o secundă!

***

***Mai multe fotografii despre cele descrise mai sus găseşti la adresele: https://www.facebook.com/pg/calatoriicuizistoric/photos/?tab=album&album_id=1835916726628977

https://www.facebook.com/pg/calatoriicuizistoric/photos/?tab=album&album_id=1802106500010000

2 Comments

  1. cornel

    Minunat…dar nu le mai faveti publicitate. Deja au inceput sa vina acolo cocalarii tricolori.

Theme by Anders Norén