În drumul către insula Thassos (despre experienţa din insulă am scris pe îndelete aici), am ţinut neapărat să vizităm şi micuţele, dar fermecătoarele oraşe ale Greciei de nord-est: Xanthi şi Kavala. Deşi ne-am abătut puţin de la cel mai scurt traseu către destinaţie, nu am regretat nici-o clipă.

Xanthi

În Xanthi am ajuns noaptea, destul de târziu. Ştiam că în Grecia ora 22.00 nu este una foarte înaintată, dar forfota dintr-o seară/noapte de marţi din centrul istoric al oraşului ne-a surprins puţin. Mulţimea de oameni, compusă din turişti, localnici şi, mai ales, studenţi ai Universităţii Democritius, parcă se pregătea să sărbătorească un eveniment. Toate terasele din vechiul centru al urbei erau ticsite de oameni, parcările pline ochi, iar scuterele abia se strecurau printre maşini şi trecători. Am lăsat deoparte toată agitaţia micului oraş şi ne-am cazat undeva la periferia acestuia, într-un cadru natural deosebit, pe valea râului Koszythos, la hotelul Agriani (recomandăm cu căldură datorită ospitalităţii sincere).

Situat la poalele Munţilor Rodopi, Xanthi este un oraş cu farmec incontestabil şi cu un aer ceva mai oriental decăt al altor oraşe ale Greciei, lucru destul de firesc, dacă ne uităm puţin la aşezarea geografică a acestuia. Graniţa cu Turcia este foarte aproape iar din această cauză, aici, de-a lungul timpului, şi mai ales în perioada războaielor balcanice, au avut loc multe bătălii pentru cucerirea teritoriului. Mai mult de atât, în urma Primului Război Balcanic şi ca urmare a Tratatului de la Bucureşti din 1913, Xanthi trece sub ocupaţie bulgară. După puţin timp, la sfârşitul Primului Razboi Mondial, oraşul revine definitiv grecilor.

Ce este de văzut în Xanthi?

 În primul rând, o plimbare prin centrul istoric al oraşului înţesat de străzi mici, pietruite şi înguste, este de neratat. Arhitectura caselor, cu vizibile influenţe orientale şi bizantine, te va surprinde plăcut. Terase, baruri şi bistrouri găseşti la tot pasul. Toate acestea, coroborate cu energia tinerească a studenţilor de la universitate, conferă micului oraş un aer uşor boem. Majoritatea caselor din zona veche sunt monumente istorice şi, cele mai impunătoare, adevărate conace construite la sfârşitul secolului XIX, au aparţinut comercianţilor de tutun.

Pe străzile din centrul oraşului Xanthi

Pe străzile din centrul oraşului Xanthi

Muzeul de Folclor din oraş, situat tot în centru, în casa unui comerciant de tutun,  prezintă o atracţie datorită expozițiilor de aici. Viziteză-l şi vei putea admira colecţii şi expoziții de bijuterii, costume tradiţionale sau obiecte legate de industria tutunului.

Clădire din secolul XIX din centrul oraşului Xanthi

Clădire din secolul XIX din centrul oraşului Xanthi

Piaţa Centrală, modernă, cu fântâni în mijloc şi locuită de o mulţime de înaripate, este unul dintre cele mai animate locuri ale urbei şi trebuie musai vizitată.

În Piaţa Centrală se găseşte şi Turnul cu ceas, unul dintre simbolurile oraşului. Construit în 1859, turnul făcea partea din moscheea centrală a oraşului care a fost distrusă în anul 1941, în urma unui incendiu.

Turnul cu ceas din Xanthi, unul dintre simbolurile oraşului

Turnul cu ceas din Xanthi, unul dintre simbolurile oraşului

            Mergi către ieşirea din oraş pe drumul EO Dramas Xanthis pentru a ajunge „deasupra oraşului”. Nu vei regreta, panorama este încântătoare. În apropiere se găsesc şi  ruinele castelului bizantin din Xanthi, dar, sincer, nu prea ai ce să vezi aici. Mai sunt doar câteva urme ale unei fortificaţii demult uitate.

Xanthi

Xanthi

            La fel ca şi în insula Thassos, în luna februarie a fiecărui an, în Xanthi se oranizează un carnaval! Eveniment de mare interes pentru localnici, dar, mai ales, pentru turişti, carnavalul organizat în fiecare an începând cu 1966, atrage mii de oameni la fiecare ediţie.

***Când te vei plimba prin Piața Centrală, vei observa, cu siguranță, grupuri de femei îmbrăcate în veșmânte tradiționale, de culori închise,, cu batice colorate pe cap. Acestea fac parte din grupul etnic foarte special numit pomaci, format din musulmani de etnie slavă. Pomacii vorbesc o limbă combinată de bulgară, greacă și turcă și sunt răspândiți pe teritoriul țărilor: Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia și Turcia.

***Pentru iubitorii sportului rege, la echipa locală, FC (Skoda) Xanthi, a antrenat timp de aproape 3 ani (09.2014-06.2017) fiul cunoscutului antrenor Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu.

Kavala

Puţin mai mare decât precedentul oraş vizitat, Kavala are o populaţie de aproximativ 70,000 de locuitori şi, cu ajutorul portului maritim, reprezintă o poartă de acces către insulele din nordul Mării Egee.

După ce ai părăsit autostrada Egantia Odos (numită sugestiv Egnatia, după vechiul drum roman Via Egnatia, prezentat în cele ce urmează) ce merge către Salonic și te apropii de destinație, vei putea observa forma de amfiteatru a frumosului oraș grecesc. Impresia creată este că toate străzile pornesc în diferite direcții din micul golf ce adăpostește portul maritim.

Întrarea în oraşul Kavala, venind dinspre Xanthi

Întrarea în oraşul Kavala, venind dinspre Xanthi

Vei fi uimit, de asemenea, de apeductul de mărimi impresionante ce se află la intrarea în oraș. Deși ai crede că monumentul istoric aparține epocii romane, el a fost construit cu mult timp după: în perioada de ocupație otomană (1371-1912), mai exact, în secolul al XVI-lea.

Istoria orașului este destul de tumultoasă. Portul este menționat încă din Antichitate și, de-a lungul timpului, datorită minelor de aur pe care le-a avut și a poziției maritime strategice, orașul a fost ocupat de diverse populații: franci, turci, venețieni, normanzi sau chiar bulgari.

În epoca romană, prin Kavala, trecea drumul militar numit Via Egnatia. Via Egnatia era prelungirea celebrului drum Via Appia şi avea ca punct de pornire oraşul albanez Durres (aflat la malul Mării Adriatice) ajungând până în Constantinopol (capitala Imperiului Bizantin). Acest drum militar, folosit mai apoi în scopuri comerciale, a ajutat enorm la dezvoltarea oraşului. De altfel, indicatorul rutier amplasat aproape de centrul oraşului, prezentat în poza de mai jos, aminteşte exact de importanţa acestei artere şi de o epocă frumoasă, dar apusă, a Imperiului Bizantin  (un foarte bun articol despre Via Egnatia, în limba engleză, găseşti aici).

Indicator rutier către Constantinopole

Indicator rutier către Constantinopole

Tot la capitolul mențiuni istorice trebuie amintit că în Kavala a pășit pentru prima dată Sfântul Apostol Pavel când a ajuns pe tărâm european.

De vizitat în Kavala

 Cetatea din partea estică a portului ale cărei  ziduri protectoare au început a fi construite încă din perioada bizantină, în secolul al X-lea. Pe atunci, orașul se numea Christoupolis – orașul lui Hristos. Ultimele ziduri de apărare ale cetății au fost construite de către turci, în secolul al XVI-lea, odată cu remarcabilul apeduct.

Cetatea Kavala

Cetatea Kavala

În interiorul cetății, în locul denumit Panagia, te poți plimba pe străduțele mici și întortocheate ce adăpostesc case cu arhitecturi speciale, construite în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Cea mai interesantă casă din cetate este Imaretul. Acum restaurant, ce practică  prețuri specifice unui local aflat într-o cetate, pe un vărf de deal și cu o frumoasă priveliște la mare, Imaretul este cea mai clădire islamică din Europa.

Portul cu mici restaurante şi magazinele de suveniruri.

Portul din Kavala

Portul din Kavala

Via Egnatia – vestigiile importantului drum din Epoca Bizantină, aflate în apropierea oraşului.

Apeductul Kamares (denumire populară dată de locuitorii oraşului)construit de către turci, este un semn distinctiv al oraşului Kavala. A fost realizat în secolul al XVI-lea în timpul conducerii lui Soliman I (mult mai cunoscut în Europa şi, mai ales, în România, drept Suleiman Magnificul 🙂 ) şi a funcţionat, aprovizionând oraşul cu apă, până în anul 1911!

Apeductul Kamares, Kavala

Apeductul Kamares, Kavala

            Muzeele din Kavala reprezintă o sursă importantă de informaţii despre istoria oraşului. Ca în mai toate oraşele greceşti, şi aici, există un Muzeu Arheologic ce conţine piese din perioade străvechi. Muzeul Maritim poate fi un obiectiv turistic, mai ales dacă  vrei să faci o comparaţie cu cel mai important muzeu de acest gen din ţara noastră, cel din Constanţa. Muzeul de Folclor şi Muzeul Tutunului îţi oferă o perspectivă asupra îndeletnicirilor populaţiei din Kavala dintr-o perioadă relativ recentă. Un articol deosebit de util despre Kavala şi muzeele lui poţi găsi aici.

***

***Mai multe fotografii despre cele descrise mai sus găsiţi aici: https://www.facebook.com/pg/calatoriicuizistoric/photos/?tab=album&album_id=1857975647756418