În insula Thassos am ajuns pentru a doua oară în luna septembrie a anului 2021. Precedenta vizită, de ”recunoștere” a insulei, a fost în anul 2017. De data aceasta, ”formația” a fost extinsă și iată-ne la drum, doi adulți și doi copii mici (3 și 5 ani), către cea mai apropiată insulă grecească. Despre insula Thassos am mai scris aici Thassos. Acum, însă, vreau să descriu o mică așezare de munte, pitorească, situată în partea de Est a insulei: satul Potamia.

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Scurtă descriere

Cum am scris mai sus, satul Potamia este situat în partea de est a insulei, la o distanță de aproximativ 11 km depărtare de capitala insulei, Limenas. Așezarea este situată pe versantul estic al celui mai înalt munte din Thassos, Ypsarion. De altfel, la marginea superioară a satului vei observa indicatoarele turistice ce marchează punctul de pornire al traseelor către Vârful Ypsarion, înalt de 1204 m. Legat de traseul către Vârful Ypsarion, am sa fac o mică precizare. Din Potamia se poate ajunge doar pe jos, urcând pe cărările de munte, iar din partea opusă a insulei, mai exact din satul Maries, se poate ajunge și cu un autovehicul, de preferat, o mașina mai înaltă sau de teren.

Se pare că la recensământul din 2011, în Potamia locuiau aproximativ 1400 de persoane.

Verile sunt calde, obișnuite pentru acest tip de climat. Iernile, în schimb, ies puțin din tiparul grecesc și sunt ceva mai reci. Localnicii mi-au povestit că iarna trecută, de exemplu, a nins timp de câteva zile bune, vântul a bătut destul de puternic iar temperatura a scăzut mult sub media obișnuită. Mai mult, ferry-boat-urile către și dinspre continent au fost oprite și insula a fost izolată (mult spus) pentru câteva zile.

Spre deosebire de satul vecin, Panagia, Potamia este puțin diferit. Pe străzile satului vei găsi, încă, multe case tradiționale construite din piatră. Atmosfera așezării rurale este mult mai liniștită și, mai ales, ceva mai autentică. Forfota ”comercială” lipsește, nu cred să fi văzut aici magazine de suveniruri sau altele de acest gen.

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

În centrul satului vei găsi un izvor cu apă potabilă, o mică piață publică cu 2-3 terase și câteva magazine de consum general. Turiștii care ajung aici sunt, de obicei, ”munțomanii” care vor să cucerească Vârful Ipsarion sau amatorii de plimbări ușoare. La prânz, satul ”doarme”, muzeul și unele magazine se închid și, abia spre seară, atmosfera devine mai animată.

Potamia. Thassos. Grecia - centrul satului

Potamia. Thassos. Grecia – centrul satului

Potamia găzduiește un mic muzeu dedicat sculptorului Polygnotos Vagis ce conține 98 de sculpturi și 15 picturi. Muzeul este amplasat în fosta clădire a școlii primare, clădire construită în stilul tradițional, din piatră masivă, și se află în curtea frumoasei biserici a satului ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului.

Potamia. Thassos. Grecia - Muzeul Vagis

Potamia. Thassos. Grecia – Muzeul Vagis

Potamia. Thassos. Grecia - biserica

Potamia. Thassos. Grecia – biserica

Potamia. Thassos. Grecia - biserica

Potamia. Thassos. Grecia – biserica

Potamia. Thassos. Grecia - biserica

Potamia. Thassos. Grecia – biserica

Skala Potamia

Așa cum povesteam în articolul despre Insula Thassos, mergând peste tot în insulă vei întâlni denumirea ”skala” în componența localităților. E bine de știut că întotdeauna ”skala” are legătură cu localităţile aflate la malul mării și istoria acestui cuvânt este aproximativ următoarea: de frica piraţilor, locuitorii insulei îşi construiau satele spre centrul insulei, pentru a fi protejați (așa cum este și cazul Potamiei). Pentru că principală activitate era pescuitul, locul unde pescarii își lăsau bărcile sau alte ambarcaţiuni se numea ”skala”. Cu timpul, această denumire a format numele localităţilor de astăzi şi, astfel, există: Skala Potamia – localitatea de la malul mării şi satul Potamia, localitatea dinspre munte; Skala RachoniouRachoni; Skala MarionMaries etc.

Relativ recent, din motive comerciale, numele unor localități ce aveau în componența acest ”skala” a fost schimbat, creând o oarecare nemulțumire printre localnici. Pentru exemplificare, Skala Panagias a devenit acum foarte cunoscuta Golden Beach sau, Chrisi Ammoudia, în varianta greacă.

Drumeție

Pentru a cunoaște mai bine locurile și, mai ales, pentru a trezi apetitul copiiilor în ce privește emoția descoperiri locurilor noi, am ales să facem o mică drumeție din Potamia până la malul mării, în Skala Potamia, unde ne aștepta o mică surpriză în port. Traseul urmat a avut aproximativ 4 km lungime și a fost foarte pitoresc. Astfel, cu muntele Ypsarion în urma noastră și cu ochii spre frumosul albastru al mării am pornit ușor la drum. Peisajul autentic până la plaja din Skala Potamia a fost completat de plantații de măslini, struguri, smochini bătrâni, nelipsitele căprițe, roiuri de albine și o mică biserică.

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Potamia. Thassos. Grecia

Pentru unii dintre noi, în special pentru cei mici, drumul printre pietre, praf și nisip, a fost plăcut, dar cam obositor. Răsplata așteptată însă, o înghețată urmată de o binemeritată bălăceală, a fost pe măsură.

Surpriza pe care am descoperit-o în portul din Skala Potamia este clădirea impunătoare, din piatră, ce atrage imediat atenția când ajungi aici. În prezent, pitoreasca cladire cu iz istoric, denumită și Tarsanas, găzduiește Muzeul de Folclor. Interesant este că – și aici intervine elementul surpriză – Tarsanas a fost construită în anul 1892 de o parte din călugării români de la Mănăstirea Prodromou situată la Muntele Athos. Înițial, clădirea era destinată pentru repararea bărcilor pescărești. Recent, a fost frumos renovată, restaurată și, cum am scris mai sus, găzduiește un mic muzeu etnografic sau diverse activități culturale. Informații prețioase despre Insula Thassos găsiți aici – blog Dan Golopenția.

Skala Potamia. Thassos. Grecia - Tarsanas

Skala Potamia. Thassos. Grecia – Tarsanas

Skala Potamia. Thassos. Grecia - apus

Skala Potamia. Thassos. Grecia – apus

Skala Potamia. Thassos. Grecia - Tarsanas

Skala Potamia. Thassos. Grecia – Tarsanas

***

Informații utile:

https://www.thassos-view.com/el/empeiries/aksiotheata/mouseio-polignwtou-bagi

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82

https://www.meetsun.ro/jurnale-trasee-montane/drumetie-pe-ipsarionu-lu-thassos/

https://dgolopentia.wordpress.com/2016/06/

https://calatoriicuizistoric.ro/index.php/2017/10/06/insula-thassos-intalnirea-cu-istoria-antica/