După cum am prezentat în articolul anterior, la începutul lunii septembrie a anului II, era covid, mai exact, în anul 2021, am poposit din nou pe tărâm elen.  Pentru că statul la plajă nu este (încă) punctul nostru forte, am ales să căutam obiective turistice, ceva mai neconvenționale, dar și accesibile, pentru vizitat.

Acestea fiind spuse, ajungând în satul Theologos pe la prânz, ospătându-mă la taverna Augustos Fantastiko și tot gândidu-mă cum putem petrece restul zilei, am găsit pe internet acest obiectiv: cascadele Theologos – Kefalogourna Waterfalls, după denumirea greco-engleză. După masă, ne-am îmbarcat în mașina și am mers pe străduțele înguste, de piatră, până în marginea satului, unde se află și cimitirul. Aici găsești o parcare de câteva locuri și îți dai seama că ai ajuns unde trebuie după numărul de inmatriculare al mașinilor. Bănuiesc ca nu există români, bulgari sau sârbi care vin să viziteze cimitirul ci, mai degrabă, ajung aici pentru a vizita cascadele. Cândva, pe locul unde îți poți parca mașina, era un loc de joacă. Ușor ciudată alegerea de a face un loc joacă fix lângă cimitir, la marginea satului, departe de celelalte case, dar na, uneori e amuzant când ajungi pe tărâmuri străine și, totuși, parcă te simți ca acasă.

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia - lângă parcare

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia – lângă parcare

Ajungând în acest punct, parchează mașina la umbră, asigură-te că ai o sticlă de apă la tine și pregătește-te pentru o excursie de aproximativ 20-30 de minute printr-o cărare umbroasă, numai bună pe timp călduros. Pentru a ajunge la cascade, îți recomand să ai încălțări mai serioase, măcar o pereche de adidași, pentru că va trebui să cobori niște pietre abrupte. Echipamentul de plajă nu cred că te ajută în acestă scurtă drumeție.

Urmărind cărarea bătătorită către cascade, vei găsi în drumul tău o moară de apă abandonată și ruinele canalului și apeductului care aducea apă pentru funcționarea acestei mori. Din ce am înțeles, localnicii încă folosesc acest canal, aceasta sursa de apă, în gospodărie – udat zarzavaturi, pomi, adăpat animale etc.

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia - moară

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia – moară

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia - canal de apă

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia – canal de apă

În continuare, vei trece pe cărare pe lângă curțile oamenilor și vei ajunge în locuri unde vegetația își urmează drumul ei liber, creând diferite forme, culori ce aduc puțin cu atmosfera aceea de basm. Razele soarelui pătrund mai greu aici iar frunzișul, în perioadele fertile, este destul de des.

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia - vegetație de poveste

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia – vegetație de poveste

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia - surprize pe traseu

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia – surprize pe traseu

Dacă esti pasionat de herping, pregătește-ți aparatul foto, cu siguranță vei găsi câteva exemplare pentru fotografiat.

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia - doamna șopârlă

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia – doamna șopârlă

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia - apeduct

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia – apeduct

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia - apeduct

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia – apeduct

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia - apeduct

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia – apeduct

Ajuns aproape de cascade, dacă am numărat bine, două la număr (pot fi mai multe), va trebui să cobori câteva stânci ușor abrupte pentru a te bucura de apă rece și limpede a pârâului (izvorului) Agia Vassiliki. Micul bazin natural creat de cascade îți permite să înoți, fiind puțin adânc.

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia

Cascadă Theologos. Thassos. Grecia

Satul Theologos

Dacă tot ai ajuns până aici, în acest mic sat montan, trebuie să știi că satul Theologos a fost capitala insulei Thassos până în anul 1840, când insula era încă sub stăpânire otomană, dar sub autoritatea egipteană.

 În momentul de față, Theologos este capitala culturală a insulei și surprinde prin pitorescul și arhitectura caselor tradiționale, prin străzile înguste și pietruite, dar și prin evenimentele culturale – festivalul tradițional Nunta Thassiană, de exemplu – care au loc aici. La mare căutare este și bucătăria tradițională, modul de preparării al cărnii de capră fiind renumit în întreaga insulă.

În Theologos vei găsi un muzeul Folcloric (Etnografic), un atelier de pielărie cu demonstrații live, Biserica Agia Paraskevi, Biserica Agios Dimitrios sau Biserica Panagouda, toate 3 bisericile fiind declarate monumente istorice.

Conform ultimului recensământ, din 2011, în Theologos trăiau aproximativ 650 de persoane.

***