În formula deja consacrată, formată din doi adulţi şi doi kinderi cu apetit de aventură, undeva în luna mai a anului 2023, am ajuns în micul oraş Santander pentru a vizita o parte nordul pitoresc al Spaniei. Lista cu obiective ce urma a fi descoperite a fost destul de lungă şi complexă iar în urma votului echipei, prima atracţie ce trebuia vizitată a fost: Parcul Natural Cabarceno. Alegerea a fost una foarte bună, kinderii fiind, mai apoi, extrem de încântaţi.

Parcul Natural Cabarceno (denumirea oficială este Parque de la Naturaleza de Cabarceno) este situat în apropiere de Santander, la aproximativ 15-20 km distanţă, şi reprezintă o grădină zoologică/ rezervaţie naturală amenajată într-o fostă zonă (mină) de extracţie a fierului. Având în vedere că tot parcul are undeva la 750 de hectare şi aproximativ de 20 de km de drum asfaltat, îţi recomand să ajungi aici cu maşini dacă vrei să-l vizitezi integral.  Dacă eşti cumva într-un grup organizat şi ai venit cu autocarul, pregăteşte-te să mergi câţiva kilometri buni pe jos. Pe lângă turiştii care ajung cu autocarul, maşina sau autorulota, sunt foarte mulţi care aleg modul de transport cel mai puţin poluant: bicicleta. De altfel, în această parte a Spaniei, oamenii pare a se fi împrietenit destul de mult cu acest mod de deplasare.

Peisajul este minunat, stâncos şi reproduce pe cât se poate mediul natural aş animalelor care trăiesc aici.

Pe lângă drumurile asfaltate din interiorul parcului, vei găsi lacuri, chei, poteci printre stânci (aşa numitele trasee botanice), zone de belvedere, zone de picnic sau zone împădurite unde te poţi relaxa/ odihni.

Pentru a-ţi face o idee de ansamblu asupra ce urmează să vizitezi, îţi recomand, în primul rând, să foloseşti cu cele două linii de telegondolă din parc. De la înălţime, vei putea admira mai bine întreg arealul natural şi vei avea posibilitatea să-ţi prioritezi punctele de atracţie ce urmează a fi descoperite.

În parc sunt adăpostite aproximativ 100-120 de specii de animale ce provin de pe 5 continente. De altfel, pe lângă scopul turistic, rezervaţia naturală îşi propune şi conservarea speciilor pe cale de dispariţie.

Pentru noi, cele mai atractive specii au fost: leii de mare, hipopotamii, elefanţii, rinocerii, girafele sau reptilele.

O altă atracţie a parcului natural este şi spectacolul/ demonstraţia cu păsări răpitoare ce are loc, de obicei, la prânz. Înţeleg că ora demonstraţiei diferă în funcţie de perioada de vizitare, dar în momentul în care vei achita biletul de intrare, vei fi informat şi asupra acestui lucru. În principal, în timpul acestui spectacol vei observa şi vei primi o groază de informaţii (în limba spaniolă) despre comportamentul păsărilor răpitoare, tehnicile de zbor sau strategiile de vânătoare ale acestora.

Alte servicii/ facilităţi pe care parcul le pune la dispoziţie sunt: plimbări gen safari printre animale (nu recomand); restaurante (2 sau 3 la număr) sau bancomate.

Am amintit mai sus de telegondolă. Pentru a o utiliza trebuie doar să păstrezi biletul de intrare. Tariful de acces înclude şi această facilitate. Poţi face nelimitate plimbări, nu vei plăti nimic în plus.

La intrare noi am achitat 32 EUR pentru fiecare adult (bilet de intrare ce include şi telegondola) şi 6 EUR pentru fiecare kinder (bilet de intrare ce include şi telegondola). Totuşi, pentru preţuri actualizate accesează site-ul de aici: https://entradas.parquedecabarceno.com/  sau site-ul oficial: https://parquedecabarceno.com/ .

***Notă: maşina care ne-a adus aici a fost închiriată pentru 7 zile, de la Hertz, din Aeroportul Santander. Pentru un Peugeot 2008, diesel, 20.000 km la bord, am plătit, în total, 340 EUR după cum urmează: 173 EUR închiriat maşina cu asigurare integrală şi, desigur, cu rezervor plin; 108 EUR pentru un scaun şi un înălţător pentru copii (cam mult, dacă mă întrebi pe mine) şi 59 EUR TVA. Totul a fost în regulă, maşina a mers impecabil, procesul de ridicare a durat cam 20 de minute (tipa de la închirieri a fost extrem de amabilă) iar procesul de predare (rezervorul a fost plin) a durat 60 de secunde (doar am predat cheia şi am plecat).

Mai jos îţi las câteva fotografii pentru a te convinge dacă merită sau nu să pui şi acest obiectiv turistic pe lista ta de vizitare.

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno. Vedere asupra oraşului Santander.

Parcul Natural Cabarceno. Vedere asupra oraşului Santander.

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno

Parcul Natural Cabarceno