Peştera Veterani, cunoscută şi sub numele Peştera Veteranilor sau Grota Veterani, este o peşteră uşor atipică pentru atracţiile turistice din ţara noastră. Am scris uşor atipică pentru că dacă vrei să ajungi aici, o poţi face numai pe apă. La mijlocul verii anului 2022, într-o zi toridă de iunie, am ajuns şi noi aici cu ajutorul unei mici ambarcaţiuni turistice. Alegerea de a ne plimba prin superbele Cazane ale Dunării a fost extrem de inspirată.

În barcă, datorită curentului creat de viteza de navigare, am scăpat de căldura înăbuşitoare (temperatura ajungea undeva la 35° grade pe malul Orşovei) şi am admirat şi vizitat pe rând următoarele obiective: Tabula Traiana, Cazanele Mici, basorelieful Chipul lui Decebal, Golful Mraconia, Mănăstirea Mraconia, Golful Dubova, Cazanele Mari, Peştera Ponicova şi, ultima oprire, Peştera Veterani. Traseul a durat aproape o oră, o oră jumătate şi-l recomand cu încredere.

*** Despre cum se văd Cazanele Dunării din vârful Muntelui Ciucaru Mare am scris aici: https://calatoriicuizistoric.ro/index.php/2022/10/08/masivul-ciucaru-mare-clisura-dunarii/

Tabula Traiana - placa memorială ridicată de împăratul Traian în cinstea victorie Imperiului Roman asupra regatului dac în urma celui de-al Doilea Război Daco-Roman (105 - 106)

Tabula Traiana – placa memorială ridicată de împăratul Traian în cinstea victorie Imperiului Roman asupra regatului dac în urma celui de-al Doilea Război Daco-Roman (105 – 106)

Chipul lui Decebal - cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume

Chipul lui Decebal – cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume

Mănăstirea Mraconia

Mănăstirea Mraconia

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării

Accesul în Peştera Ponicova. În peşteră se poate intra şi cu barca.

Accesul în Peştera Ponicova. În peşteră se poate intra şi cu barca.

Cum spuneam mai sus, la sfârşitul excursiei cu barca, am oprit şi la Peştera Veterani. După ce am coborât pe micul ponton de acostare, am urcat puţin pe o scară uşor abruptă şi iată-ne, în formaţie familială de 4 membri exploratori, în faţa peşterii.

Pontonul şi întrarea în Peştera Veterani

Pontonul şi întrarea în Peştera Veterani

Peştera nu surprinde prin dimensiune sau prin diferite forme carstice, ci are o poveste cu iz istoric foarte bogată şi interesantă.

Informaţii preţioase despre istoria peşterii am aflat de la ghidul amabil prezent la intrarea în grotă, angajat al R.N.P. Romsilva – Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier.

Conform informaţiilor prezentate de ghidul speolog, se pare că peştera ar fi cunoscută încă de pe vremea dacilor. Printr-o „fereastră” naturală, lumina poate pătrunde fix în locul unde, în vremuri trecute, s-ar fi aflat altarul închinat zeului Zamolxis. Pe acest altar, arheologii spun că o parte din strămoşii noştrii,  sacrificau, în special, păsări. Pentru ca trecutul dacic să nu fie uitat, în locul cu pricina, şi cel mai probabil în scop turistic, acum se prezintă acest „minunat” Dracon, simbolul prezent pe stindardul de luptă al dacilor.

fereastra naturală a Peşterii Veterani

fereastra naturală a Peşterii Veterani

Dracon. Peştera Veterani

Dracon. Peştera Veterani

Lăsând, totuşi, la o parte legendele despre daci, romani, haiduci, poveşti cu comori şi alte asemenea ce se spun despre peşteră, povestea interesantă a acestui loc istoric începe prin secolul al XV-lea când Imperiul Austriac, înţelegând importanţa strategică a peşterii şi sub ameninţarea viitorului duşman redutabil, Imperiul Otoman, construieşte aici o fortificaţie militară.

Cel care a lasat moştenire, cu sau fără voia sa, numele peşterii este generalul italian Friedrico Veterani – Friedrich von Veterani – comandantul garnizoanei austriece ce se afla aici la sfârşitul secolului al XVII-lea, aproximativ anii 1692-1694. În timpul lui Veterani, fortificaţia se desfăşura pe mai multe nivele, exista chiar şi un grajd pentru cai, iar aici erau cantonaţi aproximativ 300 de soldaţi.

Imaginile de mai jos, preluate de pe site-ul  www.showcaves.com ne ajută să ne facem o idee cam cum arată grota în secolele XVIII – XIX când, din nou, aici au avut loc confruntări armate între austrieci şi turci.

Grota Veterani - secolul XVIII

Grota Veterani – secolul XVIII

Grota Veterani - a doua jumătate a secolului XVIII

Grota Veterani – a doua jumătate a secolului XVIII

Grota Veterani - secolul XVIII

Grota Veterani – 1788

Peştera Veterani - 1826

Peştera Veterani – 1826

Friedrico Veterani - Friedrich von Veterani

Friedrico Veterani – Friedrich von Veterani

Se pare că turcii au asediat fortificaţia militară dar soldaţii conduşi de Veterani au rezistat eroic timp de 45 de zile. După cele 45 de zile de asediu continuu, rămaşi fără hrană, apă şi muniţie, soldaţii austrieci se vor preda. În amintirea comandantului austriac, de originea italiană, ce a condus rezistenţă creştină în lupta de la peştera Piskabara (cum era cunoscută, în acele vremuri, actuală Peşteră Veterani) şi care a avut loc la sfârşitul lunii martie 1692, grota fost denumită Veteranische Höhle – Peştera Veterani.

În zilele noastre, pentru a reaminti de contribuţia soldaţilor austrieci la notorietatea peşterii, vei găsi aici câteva manechine îmbrăcate în uniformă austriacă. De asemenea, în grotă, vei găsi un jgheab de piatră pentru scurgerea apei, o fântână sau câţiva pereţi de cărămidă ce reprezintă urme ale vechii fortificaţii militare. Tunul pe care îl vei observa în mijlocul încăperii, aşezat cumva deasupra întrării, respectă întocmai poziţia sa iniţială.

Peştera Veterani

Peştera Veterani

Peştera Veterani

Peştera Veterani

Lângă „fereastra” naturală, undeva în partea stângă, se află adăpostul a câtorva familii de lilieci. Extrem de silenţioşi şi, bineînţeles, total infoensivi, aceştia par a fi acomodaţi deja cu turiştii.

Durata de vizitare a obiectivului turistic cu iz istoric este undeva la aproximativ 15 minute, se plăteşte o taxă de intrare iar ghidajul (foarte bun) este asigurat.

Ca o recenzie generală, nouă, juniori şi adulţi, ne-a plăcut peştera, în special, datorită informaţiilor furnizate de ghid.

***