Participând ca simplu spectator la mai multe evenimente de reconstituire istorică organizate anul acesta de diferite asociații, mi-a încolțit gândul de a vizita mai multe monumente istorice ce corespund perioadei ”dacilor și romanilor”.  Prin urmare, la început de noiembrie, anul 2021, am ajuns pe Valea Oltului, pe teritoriul orașului Călimănești, unde se află situat Castrul roman Arutela.

castrul roman Arutela

castrul roman Arutela

Scurt Istoric

Istoria castrului începe undeva în anul 138 când o unitate de arcași sirieni, ”Suri Saggitari”, au ridicat clădirea cu rol militar, așa cum este menționat pe panoul de informare din dreptul obiectivului istoric. Castrul făcea parte din „drumul Oltului”, drum cu caracter rutier şi militar, construit de-a lungul Văii Oltului. De asemenea, Castrul Arutela era unul dintre cele 7 castre ce se aflau în cadrul Limes Alutanus.

castrul roman Arutela

castrul roman Arutela

Pe scurt, Limes Alutanus a fost o linie fortificată romană, constând dintr-un val de apărare din pământ, construit pe direcția N-S, în partea de răsărit a Oltului, și din șapte castre romane, care formau granița de est a Daciei romane.

Castrul roman nu a funcționat foarte mult. Se pare că în prima jumătate a secolului III, o puternică și neobișnuită revărsare a Oltului a distrus latura de vest a castrului, câte un segment din laturile de nord şi sud, determinând astfel retragerea garnizoanei romane și, implicit, abandonarea castrului.

Există multe informații ce pot fi scrise despre acest obiectiv istoric, mă voi rezuma însă doar la ce poți găsi în prezent aici. Pentru mai multe detalii despre istoria castrului poți consulta informațiile utile de la sfârșitul articolului.

În prezent

În prezent, castrul impresionează prin poarta pretoriană (porta praetoria), flancată de două turnuri. Conform istoricilor, poarta pretoriană de la Arutela este prima care a fost reconstituită în România. Reconstituirea și refacerea monumentului istoric au fost efectuate în anii 1982-1983. Restul zidurilor pe care le vei vedea sunt construite, bineînțeles, în timpul romanilor.

castrul roman Arutela

castrul roman Arutela

castrul roman Arutela

castrul roman Arutela

În cadrul perimetrului monumentului istoric se pot observa, de asemenea, locurile unde erau situate alte două porți laterale – porta principalis dextra și porta principalis sinistra, dar și drumurile din cadrul fortificației militare.

Obiectivul istoric nu uimește prin măreția construcției, dar îți lasă posibilitatea de a-ți pune creativitatea la încercare, imaginându-ți clădirele, drumurile, legionarii romani care au existat/ trăit cândva aici.

castrul roman Arutela

castrul roman Arutela

Din păcate, castrul nu este împrejmuit și nici nu pare a fi cineva care să aibă grijă de acest obiectiv turistic. Accesul se face ”la liber”, nu există taxă de intrare iar, din păcate, prin incinta castrului poate trece oricine, fie el biped sau patruped de mici sau mari dimensiuni 🙂

În spatele castrului se află Râul Olt și complexul hidroenergetic Turnu, iar în apropiere pot fi vizitate mai multe lăcașuri de cult importante – Mănăstirea Cozia, Mănăstirea Turnu sau Schitul Ostrov. De altfel, deși nu este foarte cunoscută această informație, Județul Vâlcea este județul cu cele mai multe lăcașuri de cult din Romania (aprox. 670).

complexul hidroenergetic Turnu

complexul hidroenergetic Turnu

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia

Din păcate, potențialul turistic al acestui obiectiv nu este deloc exploatat de către autorități. Probabil că un ghid pasionat, câțiva băieți îmbrăcați în romani, eventual și în daci, care să te întâmpine la intrarea prin poarta pretoriană sau organizarea a diferite festivaluri de reconstituire istorică ar atrage mulți turiști și pasionați de istorie.

***

Informații utile:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Limes_Alutanus

https://ro.wikipedia.org/wiki/Castrul_roman_Arutela

https://turismistoric.ro/castrul-roman-de-la-arutela-cum-sa-pierzi-investitiile-facute-in-turismul-istoric/

http://web.ulbsibiu.ro/silviu.purece/arutela/istoric.html

https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/povestea-castrului-roman-arutela-fata-caruia-trecea-autostrada-antichitatii-calea-traian-drumul-oltului-1_5ab628a6df52022f75f6ec74/index.html

https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/galerie-foto–judetul-cele-mai-multe-biserici-manastiri-tara-nu-bucovina-1_5ba4d21ddf52022f75af85fb/index.html