De ceva timp, mi-am propus să ajung cu cei doi ”kinderi” la un loc ceva mai special. După câteva cărți citite împreună cu ei despre farmecul vulcanilor, aceștia au fost foarte mirați ca există chiar și la noi în țară astfel de formațiuni. A fost o adevărată muncă de convingere pentru a le explica că, totuși, vulcanii autohtoni sunt ceva mai diferiți, însă curiozitatea a fost foarte mare și, până la urmă, a învins. Astfel, la mijlocul lui august, 2021, am plecat spre pitorescul județ Buzău, în căutarea ”vulcanilor”.

Vulcanii Noroioși
La rezervația naturală Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari am ajuns într-o frumoasă seară de sâmbătă. Probabil, am făcut cea mai bună alegere. În jurul orei 20.00 când am făcut primii pași în rezervație, o mare parte din turiști plecau, vântul adia ușor iar soarele se pregătea să apună. Nu degeaba se spune că apusurile în natură sunt unele dintre cele magice momente. Departe de agitația urbană, liniștea serii începea să pună stăpânire pe frumosul peisaj. Din când în când, singurul zgomot care tulbura, era lătratul câinilor de la restaurantul de lângă rezervație.

Vulcanii Noroioși
În județul Buzău există mai multe locuri unde găsești vulcani noroioși, însă cei care se pot vizita în mod organizat, sunt cei de la Pâclele Mari. De altfel, în România mai sunt și alte locuri unde poți descoperi vulcani noroioși, de exemplu la Hașag în Județul Sibiu sau la Băile Homorod din Județul Brașov, dar cei din Buzău sunt cei mai spectaculoși.
Revenind la povestea noastră, spre încântarea micilor exploratori, unii dintre vulcanii noroioși de la Buzău dau naștere lavelor de noroi sau, mai mult, provoacă mici explozii. Aceste mici erupții au fost la mare căutare, toată lumea stând cu ochii atenți la lava ce tâșnea din conurile gri.

Vulcanii Noroioși
Referitor la gri, peisajul din jurul vulcanilor liliputani pare ușor apocaliptic. Flora rezervației naturale este prezentă doar în extremitățile acesteia. În partea centrală, unde solul este foarte sulfuros, se regăsesc minicraterele vulcanice, ”râurile” de lavă noroioasă sau mici versanți și tuneluri ce pot fi explorate.

Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroioși
Informații utile
- există două parcări ce deservesc obiectivul turistic. Una dintre ele, era parcă cu plată (5 lei), însă nu-mi mai amintesc bine;
- lângă parcare se află un restaurant, un mic magazin și o pensiune;
- biletul de intrare era undeva la 4 lei pentru adulți. La casa de bilete se găsesc suveniruri și cărți despre istoria locului și nu numai.
- dacă intenționezi să faci o vizită într-o zi de vară, îți recomand să mergi ori dimineața devreme, ori pe seară. În restul zilei, pare să fie destul de cald acolo. Desigur, de evitat zilele ploioase.
- dacă tot ai ajuns în zonă și ai câteva zile disponibile, vizitează și așezările rupestre, trovanții, cascada Cașoca (Pruncea) sau Muzeul Chihlimbarului (unic în România).

Cascada Cașoca (Pruncea)
- abată-te puțin de la drumul principal dintre Buzău și Brașov, foarte pitoresc, de altfel, și cutreieră satele liniștite ale Buzăului. Te asigur că vei simți o altă lume, o adevărată întoarcere în timp.

Satul Frăsinet, Comuna Calvini
***
Referințe utile:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Vulcanii_noroio%C8%99i_de_la_Ha%C8%99ag
https://ro.wikipedia.org/wiki/Vulcanii_Noroio%C8%99i_de_la_B%C4%83ile_Homorod
https://www.libertatea.ro/lifestyle/vulcanii-noroiosi-din-romania-cand-se-viziteaza-2717883