Biserica din Borzeşti

La Biserica din Borzeşti am ajuns sâmbătă după-amiază, 22 octombrie 2016. Biserica se află pe drumul dintre Oneşti şi Comăneşti, pe partea stângă, pe un mic deal, la ieşirea din Oneşti. Dacă am înţeles bine din cele citite, Borzeştiul este acum o localitate componentă (sau un cartier) a Oneştiului.

Biserica din Borzeşti

Biserica din Borzeşti

Pe lângă clădirea bisericii ctitorită de Ştefan Cel Mare şi construită împreună cu fiul său, Alexandru, în perioada 9 iulie 1493 – 12 octombrie 1494 (aproximativ 1 an!), se poate vizita şi micul Complex Muzeal ce conţine diferite obiecte religioase.

De asemenea, lângă biserică este şi un mic cimitir unde, printre alţii, îşi doarme somnul de veci fiica lui Vasile Alecsandri, Maria G. Bogdan.

Crucea fiicei lui Vasile Alecsandri

Crucea fiicei lui Vasile Alecsandri

Am fost plăcut surprinşi de ghidul bisericii, o doamnă foarte amabilă, care ne-a furnizat extrem de multe informaţii despre istoria bisericii, începănd de la copilăria lui Ştefan cel Mare şi terminând cu evenimentele din zilele noastre.

Astfel, se pare că biserica este ctitorită de domnul Moldovei în amintirea prietenului său din copilărie, Gheorghiţă (în legenda binecunoscută: “Stejarul din Borzeşti” de Eusebiu Camilar, Gheorghiță apare cu numele Mitruţ). Gheorghiță este omorât de tătari sub un stejar, în locul în care se află acum biserica. Mai mult, din cele spuse de ghidul nostru, din trunchiul retezat al stejarului s-a confecționat o masă aşezată chiar acolo unde era înrădăcinat copacul, în altarul bisericii. Acum, această masă nu mai există, fiind distrusa în timpul invaziilor tătare, însă a fost făcută o altă masă din lemnul unui stejar înrudit cu cel original.

Acest motiv al ctitoririi îi conferă un caracter unic Bisericii din Borzeşti, fiind ştiut faptul că Ştefan cel Mare ridica biserici îndeosebi după o victorie asupra duşmanilor.

Uşa dintre naos şi pronaos a fost construită după înălţimea domnitorului, avand cam 1,60 cm înălţime, însă este de menționat faptul că domnitorul Moldovei putea trece dintr-o încăpere în alta cu coroana pe cap (care măsura şi ea 20 cm!).

Se pare că biserica nu a fost niciodată pictată până în anul 2004, existand o singură icoană ce datează din timpul construcției. Printre picturile murale executate după 2004, se pot observa şi fragmente din legenda stejarului din Borzeşti.

Intrarea dintre naos şi pronaos. În dreapta uşii este singura icoană realizată la vremea respectivă , ce poartă semnele multiplelor invazii tătare.

Intrarea dintre naos şi pronaos. În dreapta uşii este singura icoană realizată la vremea respectivă , ce poartă semnele multiplelor invazii tătare.

Scenă din legenda "Stejarul din Borzeşti"

Scenă  din legenda “Stejarul din Borzeşti”

Ştefan cel Mare. Borzeşti.

Ştefan cel Mare. Borzeşti.

Arborele Genealogic - Ştefan cel Mare. Complexul Muzeal Borzeşti.

Arborele Genealogic – Ştefan cel Mare. Complexul Muzeal Borzeşti.

Informaţii utile:

Program de vizită – complex muzeal: Luni-Duminică: 9:00 – 16:00

Bilet de intrare: 5 RON.

Siteuri utile:

http://bisericaborzesti.ro/

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-borzesti-67984.html

 

Secția „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”, Tescani

La Casa Memorială George Enescu din Tescani, Bacău, am ajuns duminică dimineaţă, 23 octombrie 2016. De cum am parcat maşina, am fost întâmpinaţi de paznicii obiectivului turistic.

"Paznicii" de la casa Tescanu

“Paznicii” de la casa Tescanu

Casa Tescanu-Rosetti

Casa Tescanu-Rosetti

Aleea ce duce la Casa Tescanu-Rosetti.

Aleea ce duce la Casa Tescanu-Rosetti.

Situat într-un cadru natural extrem de pitoresc, în apropierea râului Tazlău, şi aflat la capătul unui drum străjuit de copaci umbroşi, vechiul conac al familiei boiereşti Rosetti-Tescanu a fost martorul desăvârşirii operei lirice “Oedip” a marelui nostru muzician George Enescu.

Casa Tescanu-Rosetti - informaţii

Casa Tescanu-Rosetti – informaţii

Conacul este acum un mic muzeu amenajat în cinstea lui George Enescu, dar pot fi găsite şi obiecte ce au aparţinut lui Mihail Jora sau Maria Rosetti-Cantacuzino.

Din informaţiile oferite de ghid şi din cele citite aici, în momentul de faţă Casa Memorială George Enescu a devenit un Centru de Cultură ce dispune de:

– sală de concerte “OEDIPE” cu 60 locuri
– estrada în aer liber pentru orchestră de 60 persoane, public 300 persoane
– sală de conferinţe cu capacitate de 35 locuri
– trei ateliere multifuncţionale
– galerie de artă
– bibliotecă
– bibliotecă de specialitate (George Enescu), pentru cercetare
– sala de lectură şi audiţie
– pensiune completă (cazare 35 locuri).

De remarcat este şi frumosul parc unde este amplasat fostul conac boieresc, excelent pentru o plimbare liniştită de câteva minute.

Capelă Tescani

Capelă Tescani

Capelă Tescani

Capelă Tescani

Parc Tescani

Parc Tescani

Conac Tescani

Conac Tescani

 

Va urma: Vechea graniţă dintre Austro-Ungaria şi România – Mormântul lui Emil Rebreanu (Palanca) – Muzeul Feroviar Cantonul 30 – Ruinele Cetăţii Rakoczi.