CAUTARE

Muntenia, România

Mânăstirea Dealu – punct comun pentru Mihai Viteazul, Regele Mihai sau Corneliu Zelea Codreanu

Biserica Sfântul Nicolae. Mânăstirea Dealu

Biserica Sfântul Nicolae. Mânăstirea Dealu

La câțiva kilometri depărtare de vechea capitală a țării, Târgoviște, într-un loc ferit de agitația orașului și situat pe o colină înaltă, se află ansamblul arhitectural Mânăstirea Dealu. Ctitorită între anii 1499-1501 de către domnitorul Radu cel Mare (posibil, pe locul unei alte așezări monastice din timpul domnitorului Mircea cel Bătrân), Biserica Sfântul Nicolae este singura construcție păstrată din primii ani ai înființări așezământului.

Vedere din interiorul ansamblului monahal. Mânăstirea Dealu

Vedere din interiorul ansamblului monahal. Mânăstirea Dealu

În forma lui actuală, renovat şi reconstruit între anii 1953-1959 după cutremurul din 1940, ansamblul arhitectural reunește: chiliile maicilor ce slujesc aici (aproximativ 35 de suflete); un mic muzeu, recent renovat, ce cuprinde articole bisericești importante; un frumos balcon din care se poate admira orașul Târgoviște; și biserica veche, locul de veci al ctitorului Radu cel Mare și al lui…Mihai Viteazul! Mai precis, doar capul acestuia este adăpostit în racla din partea dreaptă a naosului.

Racla cu rămăşiţele lui Mihai Viteazul. Mânăstirea Dealu

Racla cu rămăşiţele lui Mihai Viteazul. Mânăstirea Dealu

Racla cu rămăşiţele lui Mihai Viteazul. Mânăstirea Dealu

Racla cu rămăşiţele lui Mihai Viteazul. Mânăstirea Dealu

Atât în afara mânăstirii, cât și în interiorul acesteia, Mihai Viteazul este reprezentat prin statui sculptate din bronz.

Statuia lui Mihai Viteazul. Mânăstirea Dealu

Statuia lui Mihai Viteazul. Mânăstirea Dealu

Momente importante din istoria Mânăstirii

Important monument istoric şi de arhitectură medievală, cu o istorie bogată datorată vechimii de peste 500 de ani, Mânăstirea Dealu a fost martorul multor evenimente importante pentru Țara Românească.

Prima tipografie din Muntenia a fost instalată aici de către călugărul sârb Macarie, la porunca domnitorului Radu cel Mare, de sub tiparul căreia a ieșit și prima tipăritură românească: Liturghier, tipărit în limba slavonă.

Mânăstirea Dealu

Mânăstirea Dealu

Între anii 1877-1878, în timpul Războiului de Independență, a funcționat, pe pământurile mânăstirii, lagărul pentru prizonierii turci. După terminarea războiului, a fost înființată, în anul 1879, Școala divizionară de ofițeri, a cărei activitate a durat doar 4 ani.

O instituție importantă care a funcționat aici între anii 1912-1940 a fost Liceul Militar, pe băncile căruia au studiat Mihai I, Regele României, Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Gărzii de Fier, sau Radu Tudoran, celebrul scriitor al romanului de aventuri ”Toate pânzele sus!”. Cu acest prilej, vechile chilii au fost înlocuite noi clădiri, impunătoare, cu etaj, mânăstirea începînd să semene mai mult cu o fortăreață. Marele cutremur din 1940 a distrus, totuși, recentele clădiri construite ale liceului militar.

Mânăstirea Dealu

Mânăstirea Dealu

Denumit la început ”Liceul Militar Mânăstirea Dealu”, instituția de învăţământ a purtat, abia din anul 1928, numele inițiatorului său, Nicolae Filipescu, om politic și fost primar al Bucureștiului, cu viziuni moderniste. Acesta a fost în vizită la mai multe școli militare de renume din Franța și Germania înainte de a concepe planurile pentru desfășurarea activităților de aici.

Liceul Militar Mânăstirea Dealu înainte de a fi distrus în cutremurul din 1940, Sursa: www.adevarul.ro

Liceul Militar Mânăstirea Dealu înainte de a fi distrus în cutremurul din 1940, Sursa: www.adevarul.ro

Necropola

Necropola mânăstirii, situată în pronaosul bisericii, pare a fi unul dintre cele mai mari spații funerare, de acest gen, din țară. Pe lângă raclele celor doi domnitori amintiți mai sus, aici zac și osemintele altor voievozi, domni sau fețe bisericești. Dintre cei mai importanți, menționăm pe: Vlad Dracul (tatăl lui Vlad Țepeș, despre care am scris un articol aici), Vladislav al II-lea sau Jupâniţa Caplea (sora domnitorului Radu cel Mare).

***

***Lângă mânăstire, se află un monument dedicat ofiţerilor, profesorilor şi elevilor de la Liceul Militar Mânăstirea Dealu căzuţi pe front.

***Dacă ajungi şi în Târgovişte, vizitează neapărat Curtea Domnescă şi Turnul Chindiei.  De asemenea, la maxim 10 kilometri de Mânăstirea Dealu se află locaş de cult import, Mânăstirea Viforâta.

***Câteva surse cu informaţii utile pe care le-am folosit în articol găseşti aici: ziariştionline.ro, adevărul.ro, monografia liceului militar Dimitrie Cantemir din Breaza, gazetadâmboviţei.

***Mai multe fotografii despre cele prezentate anterior poţi găsi la adresa: https://www.facebook.com/pg/calatoriicuizistoric/photos/?tab=album&album_id=1864941187059864

5 Comments

 1. Stefan Babutiu

  Sunt foarte nedumerit.
  Abia am citit despre Clasa Palatină înființată pentru Mihai, fiul regelui Carol al II-lea, ce a durat 8 ani, între 1932 și 1940, absolvită de viitorul rege Mihai I în 1940, și găsesc aici un articol spunând că Mihai I a fost elev al liceului Militar N. Filipescu, fost Mănăstirea Dealu, județ Târgoviște.
  Domnilor, care e adevărul? Sau poate vorbim despre doi Mihai?
  Un bătrân naiv

 2. Stefan Babutiu

  Mulțumesc pentru răspunsul Dvs. prompt și la obiect.
  Sunteți foarte bine informat și sper să mai ”călătoresc” pe site-ul Dvs.
  Același bătrân naiv

 3. Maria Magdalena R.

  Iti, dai, seama,ca asta este!…..Imi pare, rau, asa in mitologie, tin cu Isis Al-Uzza.Da!..a muncit, sa ridice, soclul!…Te astepti!…logodna, in casa, cu preotul, schimbare de verighete de aur, centrul folcloric, judetean, si iscalituri de inversie loturi funciare, plus dispensa de deslegare de la episcopul locului!..Cununia, inseamna nastere de prunci, nu dorim, aducerea in discutie, a izdatului, 7 ani, sabatici,platesti taxa mare la Casa de Casatorii judetene,avortul este interzis, avem segmentari de coloana.Celule defecte!..Tot!…Dochia!…

Leave a Reply

Theme by Anders Norén