Ultima dată când am ajuns la Mânăstirea Snagov a fost 1 mai 2017. Spre deosebire de precedentele vizite, acum fiind zi de sărbătoare (fie ea şi fără substrat religios), parcarea special amenajată pentru monumentul istoric era plină. Mai mult chiar, două autocare pline cu turişti străini aşteptau în stradă.

Ce căutau aceştia la respectivul lăcaş de cult? Răspunsul e simplu: îl căutau, în principal, pe Dracula (adică pe Vlad Ţepeş – săru’ mâna nenea Bram Stocker, fără să vrei, cu al tău Dracula,  ai contribuit din plin la dezvoltarea turismului romănesc).

Despre Mânăstirea Snagov circulă mai multe legende, printre care, mai cunoscută este cea conform căreia aici este înmormântat domnitorul Vlad Ţepeş. Deşi în interiorul bisericii este semnalizată prezenţa locului de veci al domnitorului, istoricii încă nu au confirmat acest lucru (locul unde este înmormântat Vlad Ţepeş nu este încă cert, existând cel puţin două variante: Mânăstirea Snagov şi Mânăstirea Comana).

Totuşi, cineva a identificat ca pe o oportunitate această legendă şi, probabil, a inclus acest monument istoric într-un circuit turistic. De aici, şi afluxul de turişti străini şi, de asemenea, prezenţa indicatoarelor turistice pe tot drumul. După cum se pare, Dracula e încă la mare căutare!

Lăsând la o parte legendele, Mânăstirea Snagov este o oază de linişte şi recreere. Aflat la o distanţă de aproximativ 45 km, în drumul spre Ploieşti (la ieşirea din localitatea Ciolpani, există un indicator către mânăstire), lăcaşul de cult se află pe o mică insulă iar accesul se face, din anul 2010, traversând un pod metalic. Pănâ cănd acestă pasarelă peste apă a fost construită, pe insulă se putea ajunge doar cu ajutorul diferitelor ambarcaţiuni (există şi acum în partea dreaptă a mânăstirii un mic ponton, urmat de un panou de întâmpinare, în cazul în care ai de gănd să ajungi aici cu barca).

După ce ai traversat podul metalic, pe micul ostrov poţi găsi: biserica propriu-zisă, turnul clopotniţei, două construcţii anexe, o fântână cu un aer misterios, o pajişte unde te poţi odihni, un foişor, o statuie reprezentând o femeie cu un copil în braţe şi cu ceea ce pare a fi un steag tricolor, pe locul unde se spune că ar fi mormântul a 54 de revoluţionari paşoptişti care şi-au găsit sfârşitul aici, câteva exemplare de păuni şi iepuri (atracţii irezistibile pentru familiile cu copii) şi o familie întreagă de caţei extrem de prietenoşi.

Turnul clopotniţei

Turnul clopotniţei

Biserica Snagov

Biserica Snagov

Mânăstirea Snagov. Intrarea dinspre lac.

Mânăstirea Snagov. Intrarea dinspre lac.

Atestată documentar încă din vremea lui Mircea cel Bătrân,  cam de prin anul 1408, Mânăstirea Snagov este străns legată de domnitorul Vlad Ţepeş, atăt datorită legendelor, căt şi datorită modificărilor şi lucrărilor pe care acesta le-a întreprins aici. Se pare că dommnul Ţării Româneşti este cel care a construit prima biserică de zid, chiliile pentru monahi, clopotnița şi trapeza. De asemenea, în jurul anului 1456, Vlad Ţepeş dispune construirea unui zid de apărare, a unui pod (se pare că acest pod a rezistat până în 1821, când în urma Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu, podul a fost incendiat de turci), a unei închisori (nu e mirare, avănd în vedere poziţia strategică: o însulă înconjurată de pădure) pentru trădători şi tâlhari şi a unui tunel de refugiu pe sub apă. De altfel, o altă legendă spune că acest tunel ar exista şi în zilele noastre.

Mânăstirea Snagov.

Mânăstirea Snagov.

Mânăstirea Snagov. Foişor.

Mânăstirea Snagov. Foişor.

Piatra funerară a domnitorului Vlad Ţepeş

Piatra funerară a domnitorului Vlad Ţepeş

Tot de la Vlad Ţepeş a râmas ca amintire şi făntâna ce se află în spatele bisericii. Fântăna are 8 tuburi cioplite în piatră şi legendele spun că aceasta a fost săpată cu mâinile, de primii întemnitaţi aduşi la Snagov şi că deţinutilor li s-a promis eliberarea, dacă vor gasi şi vor construi o fântână cu apă curată. O altă legendă spune că aici, sub această fântână, este ascunsă şi comoara domnitorului Vlad Ţepeş.

Fântăna lui Vlad Ţepeş. Snagov.

Fântăna lui Vlad Ţepeş. Snagov.

Alt aspect important ce trebuie menţionat despre mânăstire (poţi găsi mai multe detalii în interiorul bisericii unde este amplasat un panou cu diverse informaţii)  este faptul că aici domnitorul Constantin Brâncoveanu a înființat una din tipografiile sale de cea mai bună calitate. Printre alții, tipografia l-a avut în fruntea sa pe cărturarul Antim Ivireanul, care a tipărit, pentru prima dată cu litere mobile, primele cărți în limba română cu caractere latine.

După o explorare amănunţită a liniştitei insule şi o meditaţie serioasă asupra legendelor ce dau un aer misterios locului, la întoarcere, dupa ce ajungi la mijlocul pasarelei metalice, îndreaptă-ţi privirea în partea stângă şi vei vedea Palatul Snagov, palat regal, construit în 1930.

De asemenea, dacă timpul îţi permite, fă o vizită şi la Mânăstirea Căldăruşani, monument istoric construit în 1637-1638.

Mânăstirea Snagov

Mânăstirea Snagov

***

Link-uri utile şi folosite în articol:
https://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Snagov

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-munteniei-dobrogei/manastirea-snagov-68187.html

https://www.historia.ro/sectiune/travel/articol/manastirea-snagov-lacasul-de-cult-care-adaposteste-piatra-de-mormant-a-domnitorului-vlad-tepes-foto

http://bucharestunknown.blogspot.ro/2011/05/manastirea-snagov.html