Dacă plănuiești o ieșire la sud de Dunăre, în țara vecinilor bulgari, și ai de gând să mergi spre fosta capitală a Țaratului Bulgar, minunatul oraș Veliko Târnovo, te poți abate câțiva kilometri de la drumul principal pentru a vizita Peștera Orlova Chuka.

Peștera Orlova Chuka. Bulgaria

Peștera Orlova Chuka. Bulgaria

Orlova Chuka (în traducere ”Stânca Vulturilor”) surprinde, în principal, prin amplasament. Este situată pe versantul stâng, stâncos și abrupt al Defileul râului Cerni Lom (în traducere ”Lom-ul Negru”), cumva ascunsă, camuflată de vegetația înconjurătoare.

Defileul râului Cerni Lom.

Defileul râului Cerni Lom.

Drumul de acces până la peșteră presupune coborârea unor trepte de piatră, prin pădure, timp de aproximativ 15-20 minute. Drumul nu este greu, dar nici extrem de facil, însă este pitoresc. Iar dacă indicatoarele ne sugerează faptul că în peșteră trăiesc lilieci, mulți lilieci, pe drum vei găsi foarte, foarte multe … sopârle. De diferite culori, mărimi, micile reptile sunt omniprezente în peisaj.

drumul către Peștera Orlova Chuka

drumul către Peștera Orlova Chuka

Din punct de vedere istoric, pare că peștera a fost descoperită în vara călduroasă a anului 1941 de către ciobanul Stoian Spasov pe când își mâna oile prin preajmă. Mai mult, legenda spune că oile sunt cele care au descoperit, cu adevărat, peștera, îndreptându-se una câte una către curentul de aer rece ce provenea de la intrarea în peșteră. Așadar, ”spiritul de turmă” a ajutat cumva la descoperirea acestui obiectiv care a intrat în circuitul turistic în anii `50. Cercetătorii au descoperit aici schelete de urși, diferite arme străvechi, piese de ceramică din perioada eneolitică ce conduc la ideea că peștera a fost locuita de oameni acum foarte, foarte mult timp.

intrarea în Peștera Orlova Chuka

intrarea în Peștera Orlova Chuka

Ca lungime, Orlova Chuka este a doua peșteră din Bulgaria, galeriile acesteia însumând undeva la 13 km și jumătate. Nu îți face iluzii, pentru public se pot vizita doar câteva galerii. Este de înțeles, de altfel. Unele galerii sunt inaccesibile turistului obișnuit fără echipament adecvat. Apoi, peștera adăpostește un număr impresionabil de exemplare de lilieci: aproximativ 12-13 mii de-a lungul anului, constituind un habitat ce nu ar trebui deranjat / distrus de prezența omului.

Peștera Orlova Chuka

Peștera Orlova Chuka

În acest refugiu se găsesc aproximativ 14 specii de lilieci. Recunosc, în ignoranța mea, nici nu știam că sunt atâtea specii de lilieci în zona noastră. Ce face mai interesantă această peșteră, mai ales pentru oamenii de știință, este că trei specii de lilieci, din cele 14 identificate, sunt incluse în ”Lista Roşie a Speciilor Ameninţate” (sau ”Lista roșie a IUCN – Uniunea internațională pentru conservarea naturii”). Cele 3 specii care ocupă acest ”podium” sunt: liliacul cu degetul lung (Myotis capaccinii), Liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum) și Liliacul cu potcoavă al lui Méhely (Rhinolophus mehelyi).

Posibil ca în vizita ta în peșteră să observi unul, doi lilieci, sau chiar să zboare pe lângă tine. Nu te teme, sunt inofensivi și își văd de treaba lor.

Noi am ajuns la peșteră în luna iunie a anului 2, era Covidului, adică în 2021. Turiști prea mulți nu erau, însă intrarea în peștera amenajată și iluminată se facea numai în prezența ghidului și turele de vizitare începeau la anumite ore. Ghidul nostru a fost un tip cam pe la 50-60 de ani, vorbitor de limba franceză și mai puțin, spre deloc, de cea shakespeariană. Însă, comunicând în franceză, în română, bulgară și engleză, sau în limba internațională a gesturilor am înțeles informațiile esențiale. În schimb, ghidul foarte jovial cânta, dansa și s-a ocupat și de partea artistică a vizitei. Când schimba macazul de la limba maternă și începea să vorbească în limba franceză doar pentru noi, singurii români din grupul de vreo 10-12 turiști, aducea puțin cu legendarul personaj Gogu Steriade din renumita serie Brigada Diverse.

drumul către Peștera Orlova Chuka

drumul către Peștera Orlova Chuka

Defileul râului Cerni Lom.

Defileul râului Cerni Lom.

Informații utile:

– dacă nu folosești GPS-ul pentru a ajunge la peșteră, uită-te cu atenție la indicatoarele amplasate pe drumul principal (nu prea multe) ce semnalizează peștera și urmărește direcția Dve MoghiliiPepelina. De la Ruse, sunt aproximativ 40 de kilometri de parcurs până la peșteră;

– există o parcare mai mare, semnalizată în apropierea obiectivului turistic, dar după aceasta drumul mai coboară câteva sute de metri și poți lăsa mașina acolo, într-o a doua parcare, mai micuță;

– biletele se achiziționează de undeva din partea stângă, cum cobori către peșteră. Există o cabană, cu o mică terasă și un bar unde funcționează și casa de bilete. Îți descriu acest aspect pentru că jos, la intrarea în peșteră, nu se mai pot procura bilete;

– peștera este declarat atât monument al naturii cât și monument arheologic de interes național.

***