Istoric

În apropiere de pitorescul oraș al ”fraților” bulgari, Veliko Tarnovo (despre care am scris și aici), mai exact în proximitatea satulului Nikup, se află ruinele unui oraș fondat de marele Împărat Roman Traian.

Orașul se numea Nicopolis ad Istrum – care s-ar putea traduce prin ”Orașul victoriei de pe Dunăre” și se pare că a fost întemeiat în jurul anilor 101-106 ca urmare a cuceririi Daciei și, mai ales, pentru a celebra acest eveniment. 

Bineînteles, cucerirea Daciei a fost doar unul dintre motivele pentru întemeierea acestui oraș. Un alt motiv destul de bun pentru fondarea urbei romane a fost poziția strategică. Astfel, din Nicopolis ad Istrum puteai ajunge atât la Varna (Odesos), cât și la Instanbul (Byzantion atunci), două orașe porturi importante pentru romani în perioada Antichității. De asemenea, după cucerirea Daciei era nevoie de o oarecare reformă administrativă în zonă și, astfel, au apărut noi centre urbane.

harta provinciei romane Tracia

harta provinciei romane Tracia – sursa: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/opar-2018-0021/pdf

Importanța râului Istros (Dunărea desigur) pentru cetățenii din Nicopolis este menționată și evidențiată de monedele emise în oraș, descoperite de arheologi.  O personificare a fluviului Dunărea a apărut pe monedele emise încă din timpul Septimius Severus (146-211).

Conform cercetătărilor istorici, momentul fondării orașului Nicopolis este menționat și pe Columna lui Traian aflată la Roma, la scena XXXIX.

Aflat la confluența râurilor Rositsa și Yantra, la câțiva kilometri de Dunăre și, mai ales, pe ruta a două drumuri importante ale imperiului, Nicopolis ad Istrum a cunoscut perioada de glorie și a înflorit până în anul 447 când a fost cucerit și distrus de hunii lui Attila pentru ca mai apoi să fie abandonat.

*** Un alt monument ridicat pentru a comemora victoria asupra dacilor este binecunoscutul Tropaeum Traiani situat în localitatea Adamclisi, Constanța. Potrivit istoricilor, monumentul ridicat la Adamclisi a fost construit chiar pe locul unde a avut loc lupta decisivă dintre daci și romani.

Prezent

În prezent, Nicopolis ad Istrum este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice din Bulgaria. Relativ recent, situl arheologic a fost reamenajat. Din păcate, drumul de câțiva kilometri ce pornește din drumul european E85 până la ruinele antice nu este foarte bun, însă este circulabil.

Dimensiunea obiectivului istoric este relativ redusă dar impresioneaza, mai ales, prin strada principală, formată din blocuri albe de piatră, veche de 2000 de ani. Interesant este că sub această stradă (și nu numai) s-a descoperit ingenioasa rețea de canalizare romană.

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Ca o anexă a ruinelor antice principale, în partea de Vest a complexului arheologic, la aproximativ 500 de metri, se află ruinele unui rezervor de apă (Water Castle menționat pe indicatoarele turistice). Această parte obiectivului istoric este neîmprejmuită de vreun gard, situată cam în mijlocului câmpului.

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria - rezervorul de apă

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria – rezervorul de apă

De la acest rezervor de apă, dacă mergi puțin mai jos, spre Sud, vei putea ajunge la valea râului Rositsa. De preferat să ajungi aici spre apus, atunci peisajul capătă culori mult mai atractive.

Revenind la rezervația arheologică, poți vedea aici ruine ale forului orașului, coloane, simboluri ce aparțineau cândva clădirilor, ruine ale unei bazilici sau ale unui teatru.

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

La un moment dat, prin anul 1984, rezervația arheologică a fost propusă pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Însă, deși au trecut mulți ani de atunci, din diferite motive, ruinele antice nu au intrat încă în patrimoniul universal.

Recomandări

Pentru cei pasionați de istoria antică, cu siguranța vizita la acest obiectiv poate fi mai de durată. Pentru amatorii pasionați sau pentru un simplu turist, probabil o  tură de 20-40 de minute de vizitat ar fi suficientă.

Dacă esti pasionat de herping (căutat, fotografiat reptile) sau birdwatching ia-ți și aparatul foto cu tine. Cu siguranță vei găsi 2-3 exemplare de reptile/ păsări de fotografiat.

Ruinele orașului antic prind viață în timpul reconstituirilor istorice. Diferite asociații de reenactment, inclusiv din România, participă la festivaluri istorice organizate aici.

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. Bulgaria

Nicopolis ad Istrum. BulgariaNicopolis ad Istrum. Bulgaria

Informații utile

există o parcare generoasă la intrare, păzită:

– costul biletului pentru un adult este undeva la 5-6 leva;

– în complexul arheologic pare să existe o terasă de unde poți cumpăra ceva de băut, poate și de mâncare. Când am ajuns noi în luna iunie, terasa era închisă. Așa că îți recomand să ai la tine apă sau diverse lichide pentru a te hidrata;

– chiar dacă nu există ceva organizat în acest sens, locul este ”child friendly”, în sensul că cei mici pot alerga liniștiți destul de mult pe străzile antice, consumându-și astfel din energie și învățând, din mers, o mică parte din istorie.

***

Mai multe fotografii găsești aici:

 https://www.facebook.com/calatoriicuizistoric/posts/2764108897143084

Bibliografie:

https://greatnews.ro/nikopolis-ad-istrum-un-qpompei-bulgarq-fr-vulcan/

https://en.wikipedia.org/wiki/Nicopolis_ad_Istrum

http://www.danubelimes-robg.eu/index.php/ro/20ro

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/opar-2018-0021/pdf

https://ro.wikipedia.org/wiki/Tropaeum_Traiani

https://ro.wikipedia.org/wiki/Septimius_Severus

https://calatoriicuizistoric.ro/index.php/2017/04/08/veliko-tarnovo-frumosul-oras-al-tarilor-bulgari-arbanassi-cascada-hotnitsa/