CAUTARE

Muntenia, România

Ansamblul Palatului Brâncovenesc din Potlogi

Palatul de la Potlogi

Palatul de la Potlogi

Dacă weekendul se apropie şi nu ţi-ai ales încă o destinaţie de călătorie, îţi recomand cu drag un obiectiv istoric foarte interesant ce apărut relative recent pe hartă turistică a României.

Ansamblul Palatului Brâncovenesc din Potlogi

Este foarte adevărat că, până de curând, puţini ştiau de existenţa acestui monument istoric situat la aproximativ 50 de kilometri de Bucureşti. Pe undeva, este şi normal, Ansamblul Arhitectural Brâncovenesc de la Potlogi a fost distrus acum câteva sute de ani și lăsat în paragină după nefericitele evenimente.

În timpul comunismului s-a încercat o restaure a monumentului istoric, nefinalizată însă, dar care, totuşi, a reuşit să readucă la viaţa o parte semnificativă a curţii domneşti. Restaurarea totală a avut loc între anii 2011 şi 2015 iar rezultatul este unul cu adevărat uimitor.

Istoricul Curţii Domneşti

Dorinţa domnitorului Constantin Brâncoveanu a fost ca în timpul vieţii sale să ridice câte un palat pentru fiecare dintre fii săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei). Astfel, pe drumul principal ce lega Târgovişte (Curtea Domnească) de Bucureşti (noua capitală a țării), la sfârşitul secolului XVII, apare Curtea Domnească de la Potlogi.

Biserica ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1683, pe vremea când era încă mare spătar şi nu ajunsese domnul Ţarii Româneşti, este acum integrată în aşezarea domnească iar Palatul fiulului cel mare, Constantin, este finalizat în anul 1698.

Biserica Potlogi

Biserica Potlogi

Tot prin anul 1698, la Mogoşoaia încep lucrările pentru ridicarea palatului ce urmează a fi locuit de al doilea fiu al domnitorului român, Ştefan Brâncoveanu. Lucrări sunt finalizate în anul 1702.

Palatul Potlogi

Palatul Potlogi

După doar saisprezece ani de la construirea sa, în anul 1714, Palatul din Potlogi este distrus de către armatele otomane. Distrugerile provocate sunt foarte grave. Otomanii, știind că domnul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu – supranumit şi AltînBey, Prințul Aurului, este unul cu o înstărit, cu o avere considerabilă, caută prin toate cotloanele curții domnești comorile mult visate. Negăsind nimic, se răzbună într-un mod odios pe întregul ansamblu arhitectural. Aproape total distruse, palatul și anexele sale, rămân părăsite aproximativ 250 de ani.

Tunelul săpat pe sub Palat de otomani în căutarea comorilor lui Brâncoveanu. Palatul Potlogi

Tunelul săpat pe sub Palat de otomani în căutarea comorilor lui Brâncoveanu. Palatul Potlogi

În anul 1955, probabil spre uimirea multora, regimul comunist decide restaurarea Palatului de la Potlogi. Totuși, lucrările de restaurare se poticnesc. Trebuie să mai treacă aproximativ 60 de ani pentru ca frumosul edificiu să-și recapete măreția de odinioară și, astfel, în noiembrie 2015, Palatul din Potlogi este deschis publicului spre vizitare.

Imagini cu Ansamblul Arhitectural de la Potlogi înainte de restaurare

Imagini cu Ansamblul Arhitectural de la Potlogi înainte de restaurare

Trei motive esențiale pentru care ar trebui să vitezi acest monument istoric

  1. Pentru noi, o surpriză foarte plăcută, a fost ghidul obiectivului turistic care ne-a însoțit pe tot parcursul vizitei. Întreg ansamblul arhitectural este deosebit de plăcut ochiului, dar toate încăperile și obiectele expuse parcă prind viață atunci când cineva pasionat de muncă sa îți explică meticulos și foarte bine documentat istoric tot ce vezi împrejur. Cu asemenea informații și povești îți este mult mai ușor să te integrezi în peisajul autohton de acum câteva sute de ani.

Pe această cale, ținem să-i mulțumim frumos pentru interesantele descrieri, ghidului nostru Gabriela Baicu.

Interior Palat Potlogi

Interior Palat Potlogi

  1. Restaurarea întregului ansamblu este executată excelent. Arhitectura brâncovenească te va suprinde plăcut și o scurtă plimbare prin palat, anexe, grădină, poate fi exchivalentă unei călătorii în timp. Asemenea Palatului de la Mogoșoaia există și aici o loggie deosebită din care se poate admira curtea din spate a Palatului.

Pont: de admirat frumoasele stucaturi cu motive florale, interioare sau exterioare, păstrate din epoca Brâncovenilor și puse acum în valoare de restauratorii palatului.

Stucaturi exterioare Palat Potlogi

Stucaturi exterioare Palat Potlogi

Loggia Palatului Potlogi

Loggia Palatului Potlogi

Cuhnia (bucătăria). Palatul Potlogi.

Cuhnia (bucătăria). Palatul Potlogi.

  1. Proximitatea față de București. Fie că locuiești în Capitală ori esti doar în vizită, în mai puțin de 60 de minute poți ajunge la acest obiectiv istoric. Cu alte cuvinte, până la Potlogi conduci cam o oră, iar dacă vrei să traversezi Bucureștiul de la un capăt la altul, prin minunatul trafic, conduci cam o oră jumătate. Tu alegi!

Informații utile și recomandări de călătorie

Localizare. Cel mai ușor, la Potlogi, ajungi mergând pe Autostrada A1 în direcția Pitești până la kilometrul 49. În dreptul benzinăriei OMV (vei vedea un indicator către palat) mergi în partea stângă preț de câteva minute. După aproximativ 7 kilometri vei ajunge la destinație (chiar înainte de a obiectivul turistic, pe partea dreaptă, se află o clădire cu o arhitectură puțin ieșită din comun. Nu te lasa păcălit, nu acela este Palatul)

Poarta de intrare. Palatul Potlogi

Poarta de intrare. Palatul Potlogi

Tarif intrare: 10 RON pentru adulți; 5 RON pentru elevi, studenţi, grupuri organizate; gratuit pentru preşcolari, persoane cu dizabilităţi, personalul din muzee.

Pitaru. În satul Pitaru, component al comunei Potlogi, s-a născut marele pictor Nicolae Grigorescu. Din păcate, din ce am înțeles de la localnici și de la personalul muzeului din Potlogi, în afară de un indicator stradal pe care îl poți vedea de pe drum şi  care menționeză că aici s-a născut marele pictor, nimic altceva (casă memorială sau ceva de genul) nu aduce aminte de binecunoscutul pictor.

Traseu ”Pe urmele lui Brâncoveanu”.

Traseul menţionat poate fi planificat pentru o singură zi.

Ca punct de plecare aş recomanda:

  • Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou din Bucureşti. Ultima ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu şi singura biserică din Capitală ridicată de domnitor care a rămas “în picioare” până în zilele noastre. Biserica este monument istoric şi adăposteşte osemintele domnitorului canonizat Constantin Brâncoveanu.
Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, Bucureşti via www.sfantulgheorghecelnou.ro

Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, Bucureşti via www.sfantulgheorghecelnou.ro

Palatul Mogoşoaia

Palatul Mogoşoaia

  • Apoi, a doua oprire ar fi la Palatul Potlogi.
  • Al patrulea obiectiv din traseu ar putea fi Mânăstirea Turnu din Târgşoru Vechi, Judeţul Prahova, ridicată de către Vlad Ţepeş şi “împodobită cu frumoase fresce” de domnitorul Constantin Brâncoveanu. De asemenea, recent reabilitată!
Mânăstirea Turnu - via www.calebatuta.ro

Mânăstirea Turnu – via www.calebatuta.ro

Biserica Brebu, Prahova

Biserica Brebu, Prahova

Harta traseu Pe urmele lui Brâncoveanu

Harta traseu Pe urmele lui Brâncoveanu

Voiaj plăcut!

***

Mai multe fotografii cu obiectivele prezentate puteţi găsi accesând pagina noastră de Facebook:
Surse:

 

2 Comments

  1. Paul

    Bună ziua!
    Un loc istoric fabulos, o restaurare reușită.
    La Pitaru s-a deschis în primăvara lui 2019 Memorialul „Nicolae Grigorescu”, o casă memorială dedicată marelui pictor. De asemenea, se poate vedea biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Strâmbeanu, monument istoric din secolul al XVIII-lea.
    Vacanțe frumoase!

Theme by Anders Norén