În capitala fostului Ţarat vlaho-bulgar, Veliko Târnovo, am ajuns sâmbătă, 25 martie, într-o frumoasă zi de primăvară.  Am plecat din Bucureşti în jurul orei 09:00 şi în aproximativ 3 ore eram deja la destinaţie. De altfel, distanţa Bucureşti – Veliko Târnovo, este de doar aproximativ 190 km. Drumul este bun, în cea mai mare parte a lui, mai puţin la intrarea în oraş, unde arată aproape groaznic, lucru destul de ciudat avănd în vedere faptul că oraşul este foarte vizitat de turişti.

Micuţul şi cochetul oraş medieval (mulţi îl compară cu Sighişoara) este situat pe malul râului Iantra (Yantra), afluent al Dunării, şi este înconjurat de mai multe dealuri, arealul natural fiind unul extrem de plăcut. Practic, oraşul pare a fi împărţit în trei zone istorice, ce pot fi în acelaşi timp şi trei mari obiective turistice:

1) zona vechii cetăţii Țareveț, reşedinţa vechilor patriarhi bulgari;

Tsarevets. Veliko Târnovo.

Tsarevets. Veliko Târnovo.

2) zona oraşului vechi, cu străzi înguste, pline de farmec, şi clădiri vechi, construite probabil în perioada 1800 – 1940;

Centrul vechi. Veliko Tarnovo.

Centrul vechi. Veliko Tarnovo.

3) zona nouă, cu o influenţă puternic comunistă.

Interhotel Veliko Tarnovo

Interhotel Veliko Tarnovo

Cetatea Țareveț, este situată pe dealul cu acelaşi nume, şi are o istorie îndelungată. Este martoră, printre altele, a celei mai înfloritoare perioade istorice a vecinilor noştri cea din timpul fraţilor Asan şi Petru. O parte din zidurile cetăţii sunt refăcute relativ recent (la prima noastră vizită, în 2010, încă se mai lucra la o parte din ele) iar biserica din vărful dealului este pictată într-un mod interesant. De asemenea, din vărful cetăţii se poate admira frumosul oraş şi dealul Trapezitsa (o mică construcţie istorică se află şi acolo). Pentru a te bucura de toate atracţiile cetăţii, redate în poza alăturată, este recomandată o plimbare liniştită printre toate aleile Tsarevetsului.

Sursa: wikipedia

Sursa: wikipedia

Pictura bisercii din Cetate. Veliko Târnovo.

Pictura bisercii din Cetate. Veliko Târnovo.

Tsarevets. Veliko Tarnovo.

Tsarevets. Veliko Tarnovo.

Zona oraşului vechi este plină de farmec şi pare un mic labirint. Unele străzile au pasaje pietonale, o bună parte din ele sunt în pantă, cu multe scări, ce-ţi oferă mereu impresia că vei descoperi ceva nou. Majoritatea caselelor au o arhitectură unică, deosebită, împletind estetic fundaţiile din piatră cu balcoanele, etajele din lemn.

Pentru a putea descoperi căt mai mult din această zonă fascinantă (şi câte puţin din zona mai nouă a oraşului) am ales următorul traseu pietonal care a durat cam două ore jumătate:

plecare din dreptul cetăţii Tsarevets – urcare pe strada Nikola Picolo – strada Velcho Dzhamdzhiyata – strada Kapitan Georgi Mamarachev – strada Georgi S. Rakovski (frumoasa stradă pietonală cu meşteşugari, magazine cu suveniruri, restaurante vechi şi cofetării cu prăjituri delicioase) – strada Stefan Stambolov – bulevardul Nezavisimost – strada Rafael Mihaylov – strada Asen Ruskov – strada Alexander Stamboliyski (la capătul căreia, după trecerea podului peste râul Yantra, se află Parcul Asenevtsi unde se află Monumentul dedicat dinastiei Assan) – întoarcere prin strada Alexander Penchev (lăsând în partea dreaptă marele hotel comunist Interhotel Veliko Târnovo) – strada Nikolay Pavlovich – fermecătoarea stradă General Gurko – strada cu multe scări 10-ti Fevruari – strada Mitropolit Panaret Rashev – strada Ivanka Boteva – strada Ivan Vazov – întoarcere la cetatea Tsarevets.

Strada Rakovski. Veliko Tarnovo.

Strada Rakovski. Veliko Tarnovo.

 

Strada General Gurko. Veliko Tarnovo

Strada General Gurko. Veliko Tarnovo

Monumentul dedicat dinastiei Assan. Veliko Tarnovo.

Monumentul dedicat dinastiei Assan. Veliko Tarnovo.

După încântătoarea plimbare am plecat spre Arbanassi, sătucul minunat aflat la doar 7 km de oraş, unde ne-am şi cazat (Hotel Izvora – condiţi de cazare bune, preţuri acceptabile, reastaurant foarte bun, facilităţi pentru familiile cu copii, animaluţe în curte).

Arbanassi păstrează specificul satului tradiţional bulgăresc, dar în acelaşi timp multe hoteluri şi complexe de lux işi fac apariţia. Deosebit de interesant este că acestea păstrează arhitectura locului, contribuind cu succes la farmecul zonei şi la atragerea turiştilor în zonă.  De altfel, satul se pare că a fost declarat monument istoric naţional, un adevărat muzeu în aer liber. De remarcat în sat sunt lăcaşurile de cult, 5 biserici şi 2 mânăstiri, casa Konstantsalieva, uliţele neasfaltate sau panorama superbă, mai ales noaptea, asupra oraşului Veliko Târnovo (Arbanassi este situat la rândul său pe un deal).

Casa Konstantsalieva. Arbanassi

Casa Konstantsalieva. Arbanassi

Arbanassi

Arbanassi

Arbanassi

Arbanassi

Reminiscenţe ale stăpânirii otomane. Arbanassi.

Reminiscenţe ale stăpânirii otomane. Arbanassi.

Un site extrem de util cu privire la toate obiectivele turistice din zonă este:  http://museumvt.com.

A doua zi, în drum spre Bucureşti am vrut nepărat să ajungem şi la Cascada Hotnitsa. (Kaya Bunar). Lucru extrem de anevoios dacă GPS-ul nu ar fi funcţionat pentru că indicatoare cu drumul până la cascadă nu prea am văzut, decăt după ce am ajuns în localitatea Hotnitsa. Aşadar, întorcându-ne de la Veliko Târnovo am virat la stânga în dreptul localităţii Samovodene, apoi tot la stânga după ce am ieşit din localitate, ajungănd în Hotnitsa, de unde am fost ghidaţi de cele căteva indicatoare în limba bulgară.

Hartă Cascada Hotnitsa

Hartă Cascada Hotnitsa

Ajunşi la cascadă, am uitat de tot şi ne-am bucurat din plin de frumosul peisaj. Micuţul lac creat de căderea de apă are o culoare verzui-albastră care, mie personal, imi aduce aminte de Lacul Ochiul Beiului din Cheile Nerei. De asemenea, prin partea stăngă a minunatei cascade se poate urca, pe micul traseu amenajat, până în punctul superior al acesteia. Cu siguranţă, de acolo, priveliştea este şi mai frumoasă.

Cascada Hotnitsa

Cascada Hotnitsa

Odată atins şi acest obiectiv, ne-am îmbarcat în maşini şi am plecat către casă, extrem de încântaţi de acestă scurtă ieşire.

***

Informaţii utile:

  • distanţa Bucureşti – Veliko Târnovo: aprox. 190 km;
  • tarif vignieta pentru Bulgaria, valabilă pentru o săptămână – 45 RON (10 EUR);
  • curs casă de schimb Veliko Târnovo: 1 leva – 2,35 RON;
  • o noapte de cazare Arbanassi: 62 leva;
  • mare atenţie la locurile de parcare din oraş; nouă ne-au ridicat maşina şi am plătit aproximativ 45 leva pentru a o recupera. Parcarea pentru maşinile ridicate este undeva lângă cetatea Tsarevets, în partea dreapta a acesteia, lângă râu;
  • intrarea la Cetatea Tsarevets: 6 leva pentru adulţi.