Situat la aproximativ 20 de kilometri de orașul Gabrovo, Parcul Național Shipka a fost creat pentru a omagia una dintre cele mai importante bătălii ale vecinilor bulgari din războiul pentru eliberarea de sub dominația otomană.
Monumentul Libertății
Elementul principal al parcului arhitectural este reprezentat de ”Monumentul Libertății” situat pe Vârful Stoletov și a fost inaugurat cu fast și ceremonii militare în anul 1934, după 8 ani de muncă (1926-1934). Resursele financiare necesare pentru construirea monumentului istoric au provenit din donațiile populației bulgare, colectate tot timp de 8 ani, la inițiativa Societății Centrale a Veteranilor și Voluntarilor Bulgari.

Monumentul libertăţii. Shikpa
Pentru a ajunge la monumentul istoric cu aspect de cetate, înalt de aproximativ 32 de metri și care în momentul de față adăpostește un mic muzeu, trebuie să urci cele 890 de trepte. La baza ansamblului monumental sunt ilustrate, prin sculpturi, scene din luptele purtate aici. Una dintre sculpturi este intitulată, sugestiv, ”Ajutorul bulgarilor”.

Sculptură ce ilustrează ajutorul dat de localnicii bulgari în timpul luptelor de la trecătoarea Shikpa
Un leu de bronz, simbol al suveranității bulgare, te întâmpină la intrarea în micul muzeu.

Leu de bronz, simbol al regalităţii bulgare. Shikpa
Sub sarcofagul aflat la parter, străjuit de cei doi soldați, bulgar și rus, se află rămășitele pământești ale eroilor care au murit în luptele din Pasul Shipka.
Muzeul, dispus pe cele 7 etaje ale monumentului istoric, cuprinde o colecție bogată de ordine, medalii, fotografii, documente, efecte personale și arme ale eroilor bulgari și ruși.
Ajuns pe acoperișul clădirii, vei putea admira panorama ce se deschide spre zona înconjurătoare. Privind bateriile reconstruite, tranșele și pozițiile marcate, monumentele și mormintele soldaților căzuți, îți poți face o idee de ansamblu asupra luptelor care s-au dat aici.

Poziţia bateriilor din timpul luptelor de la Shikpa
Marele Monument Rusesc
Ceva mai jos de Monumentul Libertății, pe drumul ce șerpuiește către șoseaua principală, se află ”Marele Monument Rusesc”, ridicat ca omagiu pentru soldații ruși care au căzut în războiul contra turcilor. Langă Marele Monument Rusesc se află bateriile de oțel, îndreptate către direcțiile de unde atacau armatele otomane, marcând întocmai pozițiile de apărare ale celor care apărau trecătoarea.

Marele monument rusesc. Shikpa
Pe una dintre plăcile comemorative aflate pe monumentul rusesc se află înscrise și câteva versuri în memoria soldaților ucrainieni care au luptat alături de bulgari și ruși.
În apropierea monumentului dedicat soldaților ruși, se găsește și cimitirul ce adăpostește osemintele ostașilor ruși.
Bătălia din Pasul Shipka
Momente cruciale pentru eliberarea Bulgariei, cele patru lupte ce au avut loc la această trecătoare, dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman, au rămas în istorie sub denumirea de ”Bătălia din Pasul Shipka” sau ”Epopeea Shipka”.
Luptele au avut loc în lunile iulie, august și septembrie ale anului 1877 și în luna ianuarie a anului 1878. Forțele armate erau compuse din soldați ruși și voluntari bulgari (numiți și opălcenți) ce trebuiau să apere cu orice preț înaintarea trupelor otomane, conduse de Suleiman Pașa, către Plevna, în Nord-Estul Bulgariei, acolo unde trupele române și rusești asediau garnizoana otomană condusă de Osman Pașa.
Trebuie menționat că Pasul Shipka, din Munții Balcani, era extrem de important pentru deplasarea trupelor Imperiului Otoman și, de aceea, acestea au încercat de mai multe ori, și de fiecare dată cu efective sporite, să cucerească acest punct strategic.
Primul episod al luptelor duse aici a fost consemnat în luna iulie a anului 1877 când trupele rusești conduse de către generalul Iosif Gurko au alungat garnizoana armatei otomane ce controla trecătoarea.
Al doilea episod, extrem de dramatic, a avut loc între 21 și 26 august 1877 când cei 5.000 de voluntari bulgari și 2.500 de soldați ruși au ținut piept armatei otomane formată din nu mai puțin de 27.000 de soldați, la care se adăugau alți 10.000 în rezervă.
În asteptarea unui atac iminent al turcilor și neavând prea mult timp la dispoziție, trupele rusești și bulgare au improvizat, cum au putut, poziții defensive, au săpat cu greu tranșee în pământul stâncos și s-au aprovizionat cu apă și alimente din satele din apropiere.
Deși mult inferiori din punct de vedere numeric, cei 7.500 de soldați bulgari și ruși conduși de generalul Nikolai Stoletov, au reușit să respingă eroic toate atacurile otomane. În lupte au fost folosite inclusiv baionetele iar atunci când au rămas fără muniție, voluntarii bulgari au aruncat pietre, bolovani și cadavre peste inamicul turc.

Ilustraţie a bătăliei de la Shikpa. Sursa: wikipedia
Locuitorii bulgari din zonă au fost un adevărat sprijin pentru soldații ce apărau trecătoarea. Zi de zi, chiar și sub focul inamicului, aduceau provizii soldaților aliați și îi evacuau, cu ajutorul căruțelor trase de boi, pe cei răniți. De altfel, așa cum am menționat mai sus, aceste scene sunt prezente și în sculpturile de la baza monumentului.
De partea cealaltă, ofițerii turci răniți în aceste lupte, din cauză pregătirii precare a medicilor din armata otomană, au preferat să fie îngrijiți de doctorii britanici, voluntari ai Crucii Roșii.
Pierderile au fost majore pentru ambele părți: 3.500 de soldați morți de partea apărătorilor și aproape 10.000 de morți de partea turcilor. Mai mult de atât, din cauza căldurii și a numeroaselor cadavre neîngropate, condițiile de viață au devenit insuportabile.
Al treilea episod al luptelor s-a consumat în perioada 13-17 septembrie 1877, când trupele conduse de generalul Fyodor Radetzky au respins, din nou, atacurile armatei otomane, întărită de această dată, cu trupe egiptene și condusă de Suleiman Pașa.
Ultimul episod, încheiat cu înfrângerea definitivă a armatei otomane, a avut loc în perioada 5-9 ianuarie 1878. Frigul, înghețul, vânturile puternice care, uneori, suflau de pe munte soldații de gardă, bolile, îngreuna situația soldaților ruși și bulgari.
Totuși, pentru că Plevna căzuse, rușii și-au putut aduce noi forțe pentru a-i alunga definitiv pe turci din Shipka, respectiv Bulgaria. Mult superioară acum, cu un efectiv de aproximativ 110.000 de soldați, armată condusă, din nou, de către Generalul Iosif Gurko, învinge armata otomană condusă de Veissel Pașa și i-a sub prizonierat aproximativ 30.000 de soldați otomani.
Consecințe
Luptele din trecătoarea Shipka au permis trupelor rusești să înainteze rapid către capitala Imperiului Otoman, Constantinopole. La două luni după ultimul episod al luptelor de aici, războiul ruso-turc a luat sfârșit și, în urma Tratatului de la San Stefano și a Congresului de la Berlin, România, Serbia și Muntenegru au fost declarate independente, iar Bulgaria a devenit autonomă în cadrul Imperiului Otoman, câștigându-și independența abia în anul 1908.
***
***Mai multe fotografii despre cele descrise mai sus găsiţi aici: https://www.facebook.com/pg/calatoriicuizistoric/photos/?tab=album&album_id=1860385147515468
***Un oraș din Bulgaria, Gurkovo, o stradă din Sofia și o alta din Veliko Târnovo, despre care am scris aici, au fost denumite în amintirea generalului rus care a ajutat la eliberarea Bulgariei, Iosif Gurko.
***La Pasul Shipka poți ajunge în drumul tău către sau dinspre Insula Thassos, despre care am scris aici.
***La începutul articolului am amintit de orașul Gabrovo. Strada, și respectiv hanul, Gabroveni din București, își trag numele de la acest oraș. În Gabrovo exista o breaslă foarte cunoscută a negustorilor de cuțite. Acum ceva timp, aceștia au ajuns să vândă renumitele lor cuțite în centrul capitalei și au creat aici o mică comunitate căreia i s-a spus ”gabroveni”.
***Câteva link-uri utile despre Shipka poți accesa aici: warfarehistorynetwork.com, shipkamuseum.org sau wikipedia.
1 Pingback