Pentru că, probabil, fiecare dintre noi s-a întrebat măcar o dată ”Unde să plec weekend-ul ăsta?”, m-am gândit să scriu mai jos mai multe trasee auto de-o zi – sau chiar de weekend – cu plecare din București, ca sursa de inspirație pentru viitoarele tale călătorii. O să găsești unele excursii destul de lungi, obositoare poate, dar dacă ai la dispoziție o lungă zi de vară, cred că te vei descurca. Traseele sunt pur și simplu cu titlu informativ și nu reprezintă un top anume, însă aproape toate au fost deja testate de noi. Posibil ca nu toate informațiile să fie actualizate, având în vedere faptul că unele obiective au fost vizitate acum câțiva ani, dar am încercat să lăsăm pentru fiecare loc de vizitat un link cu detalii utile.
Partea I
1. Fortul Chitila – Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” (Palatul Mogoșoaia) – Palatul și Domeniul Știrbey din Buftea – Biserica Rebegești (Crevedia)- Biserica „Sf. Nicolae” a fostului schit Bălteni.
Cele 5 obiective ale acestui traseu se regăsesc în județele Dâmbovița și Ilfov.
La Fortul Chitila îți recomand să mergi vara pentru a-l putea observa mai bine. În restul anului fortul este inundat. I-ați și câțiva biscuiți pentru câinii vagabonzi care ”locuiesc” acolo. Din păcate, fortul este abandonat, în stare avansată de degradare, de multe ori plin de mizerie și de gunoaie aruncate. Dacă ar fi restaurat așa cum sunt monumentele de același tip din Belgia, de exemplu, cu siguranță ar atrage mulți turiști. La fort poți ajunge cu mașina, este bine localizat pe Google.

Fortul Chitila
Despre Palatul Mogoșoaia găsești mai multe informații aici: Domeniul Mogoșoaia. Este administrat de Primăria Capitalei și poate fi vizitat gratuit, mai puțin Palatul în sine. Pentru a avea informații actualizate cu privire la tarifele de vizitare, accesează acest link: Palatele Brâncovenești.

Palatul Mogoșoaia
Palatul și Domeniul Știrbey din Buftea, în momentul de față, sunt administrate de o societate privată. Din câte îmi amintesc, trebuie plătită o taxă de intrare/ consumație pentru a vizita domeniul și restaurantul ce își desfășoară activitatea în Palat. Informații despre obiectiv găsești aici: Domeniul Știrbey.
Biserica Rebegești este monument istoric din secolul XVII, frumos amplasat pe digul ce separă lacurile Zmeul și Buftea. Este cunoscută și ca ”biserica dintre ape”. Detalii găsești aici: Biserica Rebegești
Biserica „Sf. Nicolae” a fostului schit Bălteni este un monument istoric din comuna Periș ce datează din secolul XVII. Mai multe informații găsești aici: Schitul Bălteni.
2. Palatul Brâncovenesc de la Potlogi – Curtea Domnească de la Potlogi – Casa memorială „Nicolae Grigorescu” din Pitaru – Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti
Despre primul obiectiv turistic am scris aici: Palatul Potlogi (de citit și comentariile articolului), informații despre Casa memorială „Nicolae Grigorescu” din Județul Dâmbovița găsești aici: Pitaru, iar despre frumosul muzeu din Golești, Argeș, am scris aici: Muzeul Golești.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Județul Dâmbovița

Biserică. Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti
3. Mănăstirea Snagov – Mănăstirea Căldărușani – Palatul Ghica Căciulați
Toate cele 3 obiective turistice se regăsesc în Județul Ilfov. Link-uri utile pentru primele două obiective turistice găsești aici Mănăstirea Snagov și aici Mănăstirea Căldărușani. Palatul Ghica din Căciulați începe să se degradeze destul de puternic. În timpul comunismului, pentru 2 ani, aici a funcționat, în secret, sediul Securității județului Ilfov. Legendele spun că, din nefericire, mulți oameni și-au găsit sfârșitul aici. Informații mai multe despre obiectiv poți afla de aici și aici.
Dacă mergi însoțit de copii, în comuna Balotești, fără să te abați prea mult de la traseu, vei găsi Parcul de Aventură Edenland.

Mănăstirea Snagov

Mănăstirea Căldărușani
4. Castelul Iulia Hasdeu (sau Muzeul Memorial Bogdan Petriceicu Hasdeu) și Casa Memorială „Nicolae Grigorescu” din Câmpina – Barajul Paltinu – Muzeul “Casa Domneasca” Brebu
Toate cele 4 obiective ale acestui traseu sunt situate în Județul Prahova. Pentru cele două atracții turistice din Câmpina găsești mai multe informații aici: Castelul Iulia Hasdeu și aici: Casa Memorială ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina. Despre excursia noastră de la Brebu și Barajul Paltinu poți găsi mai multe detalii aici: Brebu.

Castelul Iulia Hasdeu

Lacul și Barajul Paltinu

Casa Domnească Brebu

Mănăstirea Brebu
5. Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg – Domeniul Cantacuzino Florești (Palatul Micul Trianon) – Mănăstirea Turnu Prahova
Cele 3 obiective se regăsesc tot în Județul Prahova și informații despre fiecare sunt aici: Conacul Pană Filipescu, Micul Trianon, Mănăstirea Turnu.

Conacul Pană Filipescu via www.visitprahova.ro
6. Mănăstirea Suzana – Mănăstirea Cheia – Cabana Muntele Roșu.
Din nou, toate cele 3 obiective se află în Județul Prahova. Despre acest traseu, ideal pentru o zi de primăvară-vară, am scris mai multe aici: Muntele Roșu.
7. Salina Slănic Prahova – Muntele Piatra Verde (Dacul ”Adormit”) – Mănăstirea Crasna
Acesta este unul din traseele mele noastre preferate din Județul Prahova pentru că îmbină atât vizitarea monumentelor istorice, cât și plimbarea prin natură. Despre Salina Slănic Prahova (”Mina ”Unirea”) îți spun doar că accesul în fosta mină se face cu microbuze ce pleacă din 15 în 15 minute. Ar fi bine să ajungi aici cât mai devreme pentru că programul de vizitare este relativ scurt, indiferent de anotimp. Mai multe detalii ai aici: Slănic Prahova.
Despre ”Dacul Adormit” de la Muntele Verde vei găsi detalii aici. Îți recomand să oprești puțin și te odihnești pe ”Platoul Teișanilor”, puțin mai sus de ”Dacul Adormit”. Cu siguranță, priveliștea de aici te va surprinde.
Drumul până la Mănăstiea Crasna, Prahova, este foarte pitoresc. Îl poți parcurge din dreptul parcului din Comuna Schiulești atât cu mașina (drum forestier, aproximativ 3,5 km), cât și pe jos. Totuși, ultima parte, după ce vei trece Râul Crasna, o vei parcurge pe jos și te va solicita puțin. Nu cred că vei regreta însă. Mai multe detalii despre obiectiv găsești aici: Mănăstirea Crasna.

Mina Unirea, Salina Slănic Prahova

Muntele Verde, Slănic Prahova
8. Sanatoriul Moroeni – Cascada Șapte Izvoare – Lacul, Cabana și Hidrocentrala Zanoaga – Lacul și Cabana Bolboci – Cheile Tătarului – Platoul și Cabana Padina – Peștera Ialomiței – Transbucegi – Cabana Piatra Arsă
Acesta este un traseu destul de lung, dar pitoresc și foarte interesant. Poți să aloci două zile dacă vrei să vezi toate obiectivele. Traseul este în cea mai mare prin parte în natură și ar trebui să ai bateria încărcată la telefon/ aparat foto pentru că vei avea ce să fotografiezi cu siguranță.
Obiectivele pe care le poți vedea sunt: Sanatoriul Moroeni – clădirea construită în perioada interbelică, Cascada Șapte Izvoare, Cabana, Hidrocentrala și Lacul Zănoaga, Cabana și Lacul Bolboci, Cheile Tătarului, Platoul și Cabana Padina, Peștera Ialomiței, Mănăstirea Peștera Ialomiței – Platoul Bucegi și Cabana Piatra Arsă.
De reținut:
- La Cabana, Hidrocentrala și Lacul Zănoaga se ajunge pe jos. Vei lasă mașina într-o parcare aproape amenajată, înainte de a ajunge la Cascada Șapte Izvoare. De la Cabana Zănoaga poți ajunge relativ ușor, pe jos, desigur, și la Cheile Zănoagei sau Cheile Orzei.
- De la Cabana Piatra Arsă până la formațiunile stâncoase Babele și Sfinx mai este doar o oră, o oră jumătate de mers, urcat în ritm susținut.
Cascada Șapte Izvoare

Cabana Zănoaga

Cabana Piatra Arsă
9. Muzeul „Conacul Bellu”– Crama și Conacul Urlățeanu (Cramele Halewood) – Conacul dintre Vii – Conacul Nucu – Conacul Bozianu (Muzeul Sătesc, Sângeru) – Valenii de Munte
Denumit de noi și traseul conacelor din Județul Prahova, această mică excursie îți va arata puțin din arhitectura caselor boierești specifică secolului XIX – începutului de secol XX. După cum se știe, zona Prahovei este cunoscută pentru podgoriile viticole, de aceea, vei observa că majoritatea conacelor menționate dețin și crame sau restaurante.
Despre fiecare obiectiv poți găsi informații aici: Muzeul Conacul „Bellu”, Crama și Conacul Urlățeanu, Conacul Nucu, Conacul dintre Vii (toate cele 4 conace se găsesc în Urlați), Conacul Bozianu din Sângeru și Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.
Tot în zonă se găsește și Ferma Dacilor (Gura Vadului, Tohani), un loc drăguț, cu restaurant (ușor scump), mini zoo, fermă, potrivit și pentru copii
10. Culoarul Rucăr-Bran
Culoarul Rucăr-Bran este foarte pitoresc și situat în grupa Bucegi a Carpaților Meridionali. Deși aglomerat în zona Branului, mai ales în perioadele de vacanțe și la sfârșitul de săptămână, acest traseu merită cu siguranță parcurs. Obiectivele istorice și naturale sunt multiple, timp de vizitat să ai. Pe acest traseu poți vedea, la alegere, pentru că nu le poți vizita pe toate într-o zi, următoarele:
Biserica rupestră de la Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă din comuna Cetățeni, Jud. Argeș. Pentru a ajunge la acest obiectiv, vei parca mașina în parcarea special amenajată și vei urca pe jos, pe traseul ușor abrupt până la biserica rupestră. Peisajul privit de sus este superb.
Biserica rupestră de la Mănăstirea Nămăești și Casa Memorială “George Topîrceanu”, ambele din satul Nămăești, comuna Valea Mare Pravăț, Județul Argeș.
Mausoleul Eroilor din Războiul 1916-1918 – Mateiaș din comuna Valea Mare Pravăț, Județul Argeș.
Mausoleul Mateiaș
Cheile Dâmboviței și Peștera Dâmbovicioara, detalii aici și aici.
Primul sat agroturistic din România, Șirnea.
Castelul Bran, Cetatea Râșnov și Peștera Valea Cetății Râșnov.

Castelul Bran

intrarea în Peștera Valea Cetății Râșnov
– va urma partea a II-a –
Adrian Adrian
Compania noastră, Salamandra Modul produce case de bani de calitate, bazate pe norme și certificări internaționale. Cu o vechime de peste 28 de ani în industrie, seifurile noastre dețin certificarea EN 1143-1, valabilă pentru case de bani de sine stătătoare (în perete sau podea), automate bancare sau încăperi securizate, cu o rezistență ridicată la efracție.
Construcția seifurilor respectă standardele ISO 9001 și ISO 9002.
Mergi la https://seifesalamandra.ro/ pentru mai multe detalii.