În Cipru am ajuns la sfârşitul lui februarie 2020. Am găsit o ofertă bună la avion, o ofertă bună pentru cazare, despre Cipru citisem puţin înainte şi, astfel, ne-am hotărât să ajungem pe meleagurile Afroditei. Decizia a fost inspirată, cred eu, iar aşteptările au fost îndeplinite. Personal, cred că ţara insulară este o combinaţie între Malta, pe care am vizitat-o anul trecut şi despre care am scris aici şi Grecia, respectiv Insula Thassos, despre care am scris aici.

Aşadar, gaşca de patru adulţi călători, însoţiţi de doi copii curioşi, a reuşit să viziteze locuri mai puţin cunoscute ale insulei, unele dintre acestea cu iz istoric, pe care le voi povesti în cele ce urmează.

Spre Canionul Avakas Gorge

Fiind cazaţi în partea de vest a insulei, în micuţul oraş Pafos, am ajuns foarte uşor la  partea „sălbatică” a insulei. În apropiere de Parcul Naţional Peninsula Akamas, agitaţia oraşelor se pierde uşor, uşor. Drumul de pământ galben-roşiatic ia locul asfaltului. Bocancii de trecking încep să-şi găsească utilitatea iar sticla de apă nu trebuie să lipsească din rucsac (indiferent de anotimp).

Ne-am propus să ajungem la Canionul Avakas Gorge, dar din motive tehnice, adică ambii copii de 4 şi, respectiv aproape 2 ani, au adormit după ce au aruncat jumătate de oră cu pietre în mare.  Astfel, am parcurs doar o jumătate din traseu. Totuşi, mărturie a acestui intinerariu extrem de interesant sunt fotografiile de mai jos (exceptând prima fotografie, preluată de aici: www.in-cyprus.com).

Canionul Avakas Gorge via www.in-cyprus.com

Canionul Avakas Gorge via www.in-cyprus.com

De reţinut este că traseul nu este foarte lung, nici dificil, dar necesită un minim de echipament (bocanci, rucsac, apă etc.) şi poate fi impracticabil în zilele când plouă abundent. Iar dacă vrei să parcurgi tot traseul, rezervă-ţi cam 2 ore din momentul în care ai părăsit automobilul pentru acestă mică incursiune.

Plaja în apropiere de Canionul Avakas Gorge

Plaja în apropiere de Canionul Avakas Gorge

Relief stâncos în apropiere de Canionul Avakas Gorge

Relief stâncos în apropiere de Canionul Avakas Gorge

Drumul de întoarcere de la Canion spre Paphos

Drumul de întoarcere de la Canion spre Paphos

Una dintre urmaşele Afroditei. Drumul către Canion.

Una dintre urmaşele Afroditei. Drumul către Canion.

Mormintele Regilor din Pafos – Tombs of the Kings, Paphos

Cu mic, cu mare, am ajuns la acest monument istoric, înscris pe lista UNESCO, în a două zi. Experienţa a fost plăcută pentru toţi, cu siguranţă.

Pentru copii a fost un fel de loc de joacă mai mare, o grădină cu multe camere secrete, scări şi pasaje, grote ce ascundeau mistere, pomi şi flori exotice, ba chiar şi un vapor eşuat al piraţilor. Vaporul există, se poate observa în fotografia de mai jos, dar partea cu piraţii este pura ficţiune a părinţilor. Pentru restul călătorilor, vizita la Mormintele Regilor a fost o mică călătorie în timp.

"Vaporul piraţilor" ce se poate vedea din situl arheologic Mormintele Regilor

“Vaporul piraţilor” ce se poate vedea din situl arheologic Mormintele Regilor

Situată la aproximativ 2-3 kilometri de centrul oraşului Paphos, pe malul calcaros al mării, Mormintele Regilor este o necropolă de dimensiuni impresionate ce îşi are originea undeva în secolul IV, înainte de Christos. Interesant este că aici, se pare, nu au fost niciodată înmormântaţi regi, ci doar aristocraţi care de-a lungul timpului şi-au permis acest lux. Cel mai probabil, datorită grandorii acestor morminte, necropola a fost denumită, oarecum pretenţios, „Mormintele Regilor”. Acum, fie că acest nume a fost dat de cultură populară sau de cei care au descoperit mormintele în epocă modernă, trebuie să recunosc că, strategia de marketing a funcţionat foarte bine.

Mormintele Regilor, Cipru

Mormintele Regilor, Cipru

Unele din mormintele subterane, sculptate în rocile fâşiei de pâmânt de la malul mării, prezintă elemente deosebite de arhitectură: coloane dorice, fresce, ziduri măreţe, elemente de decor etc. Personal, întreg situl arheologic, îmi pare ca aduce destul de mult cu un mini-oraş al perioadei dinainte de Hristos.

Mormintele Regilor, Cipru

Mormintele Regilor, Cipru

Mormintele Regilor, Cipru

Mormintele Regilor, Cipru

Mormintele Regilor, Cipru

Mormintele Regilor, Cipru

Cu siguranţă un obiectiv ce nu trebuie ratat, ar fi bine să ajungi aici atunci când temperatura este acceptabilă, în sensul de ceva mai scăzută. Chiar dacă sunt multe încăperi subterane, răcoroase, din cauza poziţiei geografice, temperatura este destul de ridicată mai tot timpul zilei.

Mormintele Regilor, Cipru

Mormintele Regilor, Cipru

În schimbul a 2,5 EUR cât costă biletul de intrare pentru adulţi, o oră, maxim două, sunt suficiente pentru a te plimba prin parcul istoric înscris pe lista UNESCO încă din 1980.

Paphos – oraşul

Fosta Capitală Europeană a Culturii în 2017 şi inclus (1980) în lista oficială a UNESCO a comorilor culturale și naturale ale patrimoniului lumii pentru ruinele sale antice, micuţul oraş are multe de arătat. În trecut, Vechiul Paphos a fost centrul închinării Afroditei pentru întregile popoare din Marea Egee. Mai mult, potrivit istoriilor locale aici exista chiar şi un oracol şi, la momentul respectiv,  puține orașe au fost atât de amintite de către poeții vremii precum Paphosul.

Noul Paphos (Nea Paphos)  a fost fondat în apropierea portului actual, undeva la sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr.. În jurul acestui Nou Paphos s-a dezvolat oraşul actual.

Noi am fost cazaţi lângă port, în zona Kato Paphos, cea care adăposteşte şi cele mai multe obiective istorice. Am dat o tură şi prin centrul oficial, să zic aşa, al oraşului, dar acolo nu prea am găsit obiective interesante.

***Situl Arheologic St Paul’s Pillar (Paphos) – în traducere aproximativă, Situl Arheologic Coloana Sfântului Pavel

Aflate în spatele piscinei hotelului (Basilica Holiday Resort)  unde am fost cazaţi, aceste ruine şi grădina lor au reprezentat un loc de joacă şi explorare pentru micuţii descoperitori.

Legenda spune că acest loc este un reper semnificativ istoric pentru oraş, acesta fiind locul în care Apostolul Pavel a fost torturat când a sosit pentru prima dată pe insulă pentru a propovădui creștinismul. Datorită asocierii coloanei cu Sfântul Pavel, situl arheologic a avut o importanță religioasă imensă și aici au fost construite mai multe biserici de-a lungul veacurilor. Totuşi, singura biserică care a ramas intactă în zilele noastre este Biserica Agia Kryiaki, construită la sfârșitul secolului al XV-lea / începutul secolului al XVI- lea, de către venețienii care au ocupat insula. Deși multe biserici au fost distruse sau transformate în moschei în perioada otomană, această biserică a fost cruțată şi astăzi Agia Kryiaki este folosită de comunitățile catolice și anglicane din oraș. Lângă biserică sunt conservate foarte bine mozaicuri antice.

Situl Arheologic St Paul's Pillar, în depărtare Biserica Agia Kryiaki

Situl Arheologic St Paul’s Pillar, în depărtare Biserica Agia Kryiaki

Tot în acest mic parc arheologic se pot observa ruine ale Bazilicăi Panagia Chrysopolitissa, construită în apropierea Coloanei Sfântului Pavel, în secolul al IV- lea d.Hr. şi considerată a fi cea mai mare biserică bizantină din Cipru (?! sincer, nu prea am înţeles de ce, dar…) ce a rezistat până în secolul al VII- lea până ce arabii au distrus-o.

Coloana Sf. Apostol Pavel via www.visitpafos.org.cy

Coloana Sf. Apostol Pavel via www.visitpafos.org.cy

In jurul secolelor XIII/ XIV o altă biserică a fost construită lângă celebra coloană. Biserica a fost amplasată în partea de nord a Bazilicăi Panagia Chrysopolitissa și a fost fondată de franciscani. Când otomanii au cucerit insula, biserica a fost transformată în moschee și ulterior a fost distrusă în timpul secolului al XVI- lea. Se pot observa, de asemenea, şi ruinele acesteia.

Băi otomane din acelaşi sit arheologic

Băi otomane din acelaşi sit arheologic

Info: pentru acest obiectiv nu există taxă de vizitare şi se poate vizita în maxim 30 de minute.

***Catacombele Agia Solomoni (Pahos)

Catacombele cuprind o curte deschisă, subterană, înconjurată de cinci camere sculptate în stâncă. Una dintre camere are un izvor sfânt, spun locuitorii, iar unele camere conţin picturi murale ale creştinilor adăpostiţi aici.

Curtea deschisă a catacombelor, Paphos

Curtea deschisă a catacombelor, Paphos

Izvorul sfânt. Catacombe. Paphos

Izvorul sfânt. Catacombe. Paphos

Picturi murale. Catacombe. Paphos

Picturi murale. Catacombe. Paphos

Deasupra catacombelor veţi oberva cu siguranţa un copac imens numit Terebinth. Crengile sale sunt pline de zdrențe colorate și bucăți de ţesături, haine lăsate de localnici/vizitatori ca ofrande Sfintei Solomoni. Tradiţia locală spune că Agia (Sfânta) Solomoni a fost una dintre primele persoane din zonă insulară care a îmbrățișat creștinismul. Pentru a scăpa de persecuția din partea romanilor, s-a refugiat în peșteră, dar romanii au închis intrarea, condamnând-o, astfel, la moarte. Cu toate acestea, când peștera a fost deschisă, 200 de ani mai târziu, sfânta a ieșit din ascunzătoare în viață.

Altar închinat Sfintei Solomoni. Catacombe. Paphos

Altar închinat Sfintei Solomoni. Catacombe. Paphos

Revenind în zilele noastre, catacombele Agia Solomoni sunt, de fapt, câteva „cămăruţe” aflate la maxim 2 metri sub pâmănt. Merită vizitate datorită însemnătăţii istorice şi religioase, dar nu vă asteptaţi să găsiţi ceva extraordinar. În trecut, am vizitat catacombele din Roma, Catacombele Sf. Callixt, şi vă pot spune ca nu există termen de comparaţie.

Mergeţi şi deasupra catacombelor, veţi descoperi o frumoasă privelişte asupra mării, oraşului şi a….unui teatru antic, nesemnalizat (încă) în circuitul turistic.

lângă catacombe. Paphos.

lângă catacombe. Paphos.

lângă catacombe. În depărtare se poate observa Farul din Paphos.

lângă catacombe. În depărtare se poate observa Farul din Paphos.

Teatrul antic nesemnalizat pe hărţile turistice. Paphos.

Teatrul antic nesemnalizat pe hărţile turistice. Paphos.

Teatrul antic nesemnalizat pe hărţile turistice. Paphos.

Teatrul antic nesemnalizat pe hărţile turistice. Paphos.

Info: nici pentru acest obiectiv nu există taxă de vizitare şi se poate vizita în maxim 30 de minute, cu tot cu plimbarea de deasupra catacombelor.

***Faleza, portul şi Castelul medieval din Paphos

Portul oraşului, animat la sfârşitul lui februarie doar de câteva ambarcaţiuni de mici dimensiuni, este situat oarecum între două lumi. Castelul Medieval din fotografia de mai jos este cel care desparte lumea nouă, faleza agitată, plină de terase şi restaurante, hoteluri, magazine de suveniruri, dar şi gelaterii cu îngheţată delicioasă, toate situate de-a lungul străzii Poseidonos Ave, de lumea calmă, atemporală, a istoriei şi a contemplaţiei ce începe odată cu intrarea în Parcul Arheologic Paphos (Archaeological Park Pahos). Din păcate, iarăşi din motive tehnice, Parcul Arheologic l-am „vizitat” dacă se poate spune aşa, doar din afară. Link-ul următor vă ajută să vă hotărâţi daca vreţi să-l vizitaţi sau nu: https://www.paphoslife.com/blog/archaeological_park. Personal, am regretat că nu am facut-o.

Castelul Medieval. Paphos.

Castelul Medieval. Paphos.

Clăadirea unde îşi are sediul Administraţia Portuară. Paphos

Clădirea unde îşi are sediul Administraţia Portuară. Paphos

Vă recomandăm, însă, o plimbare pe jos, de-a lungul mării, preferabil spre apusul soarelui ce are ca punct de plecare Portul Paphos şi ca destinaţie Mormintele Regilor (de care am amintit mai sus). Sunt aproximativ 3,5 km, dar se merge pe potecă, departe de zgomotul maşinilor şi mereu cu marea lângă tine.

Port Paphos - Mormintele Regilor

Port Paphos – Mormintele Regilor

La Castelul Medieval am ajuns după închiderea programului de vizitare. Pentru că „din afară” nu ne-a convins, nu i-am acordat o a doua şansă.

Satul Omodos şi Cascada Millomeri

***Omodos

Pentru că neapărat am vrut să vizităm şi partea rurală, muntoasă, a insulei, în urma unor recomandări, am mers aproximativ 70 de kilometri depărtare de Paphos pentru a vizita satul tradiţional Omodos, situat în Munţii Troodos.

În drum spre satul Omodos. Paphos

În drum spre satul Omodos. Paphos

Drumul până la micuţul sat a fost sinuos, cu multe serpentine, dar de o dificultate medie. Nu am regretat nicio clipă alegerea facută, mai ales că din informaţiile citite, ştiam că Cipru nu reprezintă o simplă destinaţie exotică, cunoscută doar pentru plajele multiple. De cum am început să urcăm spre Omodos, peisajul s-a schimbat radical. Rând pe rând am trecut prin localităţi extrem de mici, aflate majoritatea pe malul râului Dhiarizos, unde abia zăreai o biserică sau o clădire a vreunei instituţii publice. Portocali şi lămâi plini de fructe; mari amfiteatre de viţa de vie sau crestele înzăpezite ale munţiilor, văzute în depărtare, sunt elementele ce au completat peisajul, destul de sălbatic, până la destinaţie. Ca o paranteză, deşi la început nu am crezut, se pare că acele creste muntoase înzăpezite sunt atracţia pasionaţilor de sporturi de iarnă.

În satul tradiţional Omodos am ajuns pe la ora prânzului. Ne-am plimbat pe străzile pietruite, pline de taverne şi magazine de suveniruri şi ne-am pierdut puţin prin micul labirint al uliţelor înguste şi caselor de piatră.

Satul tradiţional Omodos. Cipru

Satul tradiţional Omodos. Cipru

Satul tradiţional Omodos. Cipru

Satul tradiţional Omodos. Cipru

Satul tradiţional Omodos. Cipru

Satul tradiţional Omodos. Cipru

Satul tradiţional Omodos. Cipru

Satul tradiţional Omodos. Cipru

Musai de vizitat aici Biserica Sfânta Cruce, monument istoric din secolul XI, care se pare a fi cea mai veche biserică din insulă. De asemenea, se spune că biserica păstrează o parte a frânghiei cu care a fost legat Iisus Hristos de cruce. Un interesat reportaj despre acest obiectiv istoric, realizat de Trinitas TV, găsiţi aici: https://www.youtube.com/watch?v=I0f6tfn9-Lg .

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

Biserica „Sfânta Cruce” din Omodos, Cipru

***Cascada Millomeris

După ce ne-am aprovizionat din Omodos cu ceva nuci caramelizate, gustoase, dar cam scumpe, de la un mic magazin ţinut de un localnic căsătorit cu o româncă de-a noastră, am fugit către un obiectiv natural de data aceasta, Cascada Millomeris din vechiul sat Pano Platres. Ne-am orientat după GPS şi am cam greşit drumul cel mai scurt, aşa că o porţiune bună de traseu am mers pe poteci de pădure, de-a lungul râului. Un traseu numit, de altfel, Millomeris Waterfalls Trail. Totuşi, pentru că indicatoarele cam lipseau şi traseul devenea din ce în ce mai abrupt iar „rucsacii pufoşi” din cârca părinţilor nu voiau deloc să meargă pe jos, am abandonat traseul, ne-am întors la maşina şi am făcut un ocol cam de 15 minute până când am ajuns la o parcare special amenajată şi la doar 2 minute de mers până la cascadă. Cum arată Cascada Millomeris, puteţi vedea mai jos…

Râul de unde se formează Cascada Millomeris

Râul de unde se formează Cascada Millomeris

Cascada Millomeris

Cascada Millomeris

Situl arheologic Kourion (Ancient Kourion)

Probabil cea mai frumoasă surpriză a minicălătoriei în Cipru a fost minunatul sit arheologic Kourion, situat la câţiva kilometri de oraşul Limassol. Vremea nefavorabilă, vânt puternic şi ploaie deasă, nu ne-a permis să vizităm aşa cum se cuvine şi cum merită, de altfel, multiplele monumente istorice ale sitului înscris în patrimoniul UNESCO.

Vechiul oraş Kourion, se pare că a fost fondat undeva în secolul al XII-lea î.Hr., beneficiind de valea fertilă a râului Kouris iar acropola acestuia este situată pe dealul cu acelaşi nume şi se întinde pe kilometri buni. Aşadar, când ai de gând să-ţi programezi vizita aici, rezervă-ţi cel puţin o jumătate de zi. În schimbul a 4,5 EUR (o sumă modică, după părerea mea), cât este taxa de intrare, vei fi foarte plăcut surprins.

Principala atracţie a sitului arheologic este minunatul Teatru Greco-Roman (Kourion) construit în secolul II î.Hr. și extins în secolul II d.Hr.. În prezent, teatrul este restaurat total şi este folosit pentru spectacole muzicale și teatrale în aer liber, mai ales în lunile de vară. Obiectivul istoric este situat chiar lângă parcare şi este orientat, aşa cum sunt probabil toate teatrele greco-romane, spre mare, oferind o minunată privelişte.

area văzută din teatrul greco-roman. Situl arheologic Kourion. Cipru

Marea văzută din teatrul greco-roman. Situl arheologic Kourion. Cipru

Teatrul greco-roman. Situl arheologic Kourion. Cipru

Teatrul greco-roman. Situl arheologic Kourion. Cipru

Teatrul greco-roman. Situl arheologic Kourion. Cipru

Teatrul greco-roman. Situl arheologic Kourion. Cipru

Teatrul greco-roman. Situl arheologic Kourion. Cipru

Teatrul greco-roman. Situl arheologic Kourion. Cipru

Deasupra teatrului se află Casa lui Eustolios (Kourion). Reședința a unui locuitor bogat al orașului, datează de la sfârșitul secolului al IV-lea – începutul secolului al V-lea d.Hr. Foarte interesant este grupul de mozaicuri, care acoperă majoritatea clădirii. Din inscripții aflăm numele proprietarului, un anume Eustolios, și faptul, foarte important pe atunci, religia lui: creștin.

Mozaic Casa lui Eustolios. Kourion.

Mozaic Casa lui Eustolios. Kourion.

Cum am mai spus, vremea extrem de urâtă nu ne-a permis să vizităm mai multe obiective, din păcate. Am preferat, însă, să enumerăm mai jos alte atracţii cu iz istoric ale marelui parc arheologic, pentru a vă convinge că o vizită aici e binevenită!

Stadionul (Kourion). Ruinele vechiului stadion sunt păstrate la est de sanctuarul lui Apollo. Stadionul are un plan în formă de U și avea șapte rânduri de locuri, care ar fi găzduit în jur de 6000 de spectatori. A fost construit în secolul II d.Hr. și a fost utilizat până la sfârșitul secolului al V-lea.

Stadionul din Kourion via www.ringofchrist.com

Stadionul din Kourion via www.ringofchrist.com

Agora romană (Kourion) este o structură a începutului secolului al III-lea d.Hr. şi a fost construită pe rămășițele unei clădiri publice anterioare.

Agora Kourion via www.wikipedia.com

Agora Kourion via www.wikipedia.com

Casa lui Achile (Kourion). Azi se păstrează doar o parte din clădire, situată la capătul de nord-vest al Kourionului, lângă vechiul drum Limassol-Pafos. Mai multe camere sunt decorate cu podele de mozaic dintre care, cel mai interesant, prezintă povestea populară a dezvăluirii adevăratei identități a lui Ahile de către Odiseu în curtea regelui Lycomede de la Skyros.

Casa lui Achile. Kourion. via www.dreamstime.com

Casa lui Achile. Kourion. via www.dreamstime.com

Casa Gladiatorilor (Kourion), casă romană ce datează din a doua jumătate a secolului al III-lea d.Hr., situată la câțiva metri la est de Casa lui Ahile. Un mozaic minunat descrie o scenă de luptă a gladiatorilor.

Mozaic din Casa Gladiatorilor. Kourion. via www.pinterest.com

Mozaic din Casa Gladiatorilor. Kourion. via www.pinterest.com

Stânca (stâncile) Afroditei (Petra tou Romiou – în limba cipriotă)

Aşa cum se întâmplă deseori cu astfel de obiective turistice, povestea/legenda atrage mult mai mult decât obiectivul în sine. Legat de Stânca Afroditei, cea mai cunoscută legendă spune că pe locul unde a căzut în apa mării înspumate organul genital al zeului Uranus, amputat de fiul său, Cronos, s-a născut, din valurile mării învolburate, zeița dragostei Afrodita. Scurt şi la obiect. Îndeajuns cât ţara sa fie supranumită “Insula Afroditei”.

Stânca se află undeva la jumătatea drumului dintre Paphos şi Limassol, iar la sfârşitul lui februarie, îmbulzeala pentru cucerirea stâncii, era destul de mare.

Afrodita. Sandro Botticelli. via www.wikipedia.com

Afrodita. Sandro Botticelli. via www.wikipedia.com

Stanca Afroditei. Petra tou Romiou. Cipru

Stanca Afroditei. Petra tou Romiou. Cipru

lângă Stanca Afroditei. Petra tou Romiou. Cipru

lângă Stanca Afroditei. Petra tou Romiou. Cipru

Zoo Paphos

Zoo Paphos. Comitetul de întâmpinare.

Zoo Paphos. Comitetul de întâmpinare.

Ultimul punct de atracţie al vizitei noastre a fost Grădina Zoologică din Paphos. Copiii s-au jucat ce s-au jucat prin atâtea monumente istorice, dar voiau şi ceva mai apropiat vârstei lor. Aşa că am ajuns aici.

Grădina nu este mare, cred că timpul mediu de vizitare este undeva între 60 – 120 de minute. Există câteva exemplare exotice de animale pe care nu-mi amintesc să le fi văzut prin ţară: elefant, girafă, pinguin, crocodil, cangur etc.

Are de asemenea un mic loc de joacă în centrul ei şi un restaurant.

Totuşi, spre deosebire de alte obiective, aici intrarea e cam scumpă. Un adult plăteşte 16,5 EUR, iar un copil între 2 şi 12 ani plăteşte, 8,5 EUR. Iar la un calcul simplu, dacă merg doi adulţi şi doi copii cu vârste de 2 şi 4 ani, o familie plăteşte fix 50 EUR.

50 EUR, adică cât am plătit intrarea pentru toţi 4 la toate obiectivele prezentate mai sus, îngheţatele consumate zilnic şi, probabil, mărunţisul care ne-a mai rămas…

Informaţii utile şi concluzii

*** Dacă vrei să vizitezi Insula Afroditei pentru monumentele istorice şi atracţiile naturale, îţi recomand să o faci în extrasezon. Noi am vizitat insula în luna februarie, la sfârşit şi clima a fost aproape bună  – în sensul că am prins şi o zi în care a plouat cam mult şi intens. De aglomeraţie în oraşe sau la obiectivele turistice nu s-a pus problema, preţurile au fost foarte bune, dar fiind iarnă, şi pe acelaşi fus orar cu noi, ziua se întuneca destul de repede.

Credem că optim de vizitat ar fi în luna aprilie, chiar dacă preţurile şi aglomeraţia cresc. Ziua este mai lungă şi clima probabil mai blândă.

*** În cazul în care doreşti să vezi multe obiective într-un timp scurt, închiriază, desigur, o maşină. Dacă eviţi oraşele mari la orele de vârf, nu vei avea probleme deloc cu traficul şi vei beneficia din plin de libertatea de mişcare. Plus că dacă vrei să ajungi prin munţi, e absolut necesar să mergi cu maşina. Totuşi, nu uita că se circulă pe sistemul britanic, adică pe partea dreaptă. Noi am mers cu un şofer experimentat, Ionuţ, care ne-a plimbat în siguranţă toată vacanţă. De altfel, pe această cale, îi mulţumim lui şi Adrianei, logodnica sa, pentru plăcuta companie.

*** Hotelul unde am fost cazaţi, Basilica Holiday Resort, Paphos – detalii aici: https://basilicaresort.com/, a fost unul bun din punct de vedere al amplasamentului. Eram foarte aproape de port, de parcul arheologic, de situl arheologic, de catacombe…

Hotelul are 3* iar apartamentul primit era imens: 3 dormitoare, un living şi 2 băi. Toate pentru 2 adulţi şi doi copii mici. Mobilierul nu era tocmai cel mai nou, totuşi. Parcarea era asigurată iar restaurantul destul de bun, luând în calcul raportul calitate preţ.

Atmosfera era una destul de apropiată anilor ’70, să zicem, datorită/din cauza, cum doriţi, mulţimii de turişti britanici seniori. Sincer, la început, când ne-au văzut cu doi copii pe după gât, se uitau destul de ciudăţel…plăcut ciudăţel, totuşi.

La restaurant, o domnă drăguţă din Braşov, şi la recepţie/entertainment, un tip jovial, român de-al nostru, au fost foarte amabili şi ne-au ajutat când am avut nevoie.

***Puţină atenţie la orele lor de odihnă. Între orele 15:00 – 17:00, dacă nu mă înşel, se închid multe din instituţii, servicii etc. De exemplu, noi am vrut să alimentăm cu combustibil şi benzinăria aleasă era închisă.  Noroc că aveau afară un soi de bancomat care îţi permitea alimentarea şi plata cu cardul, la orice oră (probabil).

***

Referinţe utile:

http://www.mcw.gov.cy/

https://en.wikipedia.org/wiki/Kourion

https://ro.wikipedia.org/wiki/Afrodita

https://en.wikipedia.org/wiki/Paphos

https://www.ancient-origins.net/ancient-places-europe/saint-pauls-column-cyprus-0011292

https://www.visitcyprus.com/index.php/en/discovercyprus/culture-religion/sites-monuments/item/236-agia-solomoni-christian-catacomb

https://www.paphoslife.com/blog/archaeological_park

www.paphoszoo.com

www.basilicaresort.com

https://in-cyprus.com