Pentru că, probabil, fiecare dintre noi s-a întrebat măcar o dată ”Unde să plec weekend-ul ăsta?”, m-am gândit să scriu mai jos mai multe trasee auto de-o zi – sau chiar de weekend – cu plecare din București, ca sursa de inspirație pentru viitoarele tale călătorii. O să găsești unele excursii destul de lungi, dar dacă ai la dispoziție o lungă zi de vară, cred că te vei descurca. Excursiile sunt pur și simplu cu titlu informativ și nu reprezintă un top anume, însă aproape toate au fost deja testate de noi. Posibil ca nu toate informațiile să fie actualizate, având în vedere faptul că unele obiective au fost vizitate acum câțiva ani, dar am încercat să lăsăm pentru fiecare un link cu detalii utile.
Partea a II-a
11. Muzeul Automobilului Românesc din Câmpulung Muscel – Cabana Voina – Cabana Cuca
Muzeul Automobilului Românesc din Câmpulung Muscel este, probabil, unicul de acest gen din România și ar fi păcat să nu-l vizitezi dacă ajungi prin zonă. Detalii găsești la pagina de Facebook a muzeului: Muzeul Automobilului Românesc. De asemenea, o scurtă plimbare prin Câmpulung, fosta capitală a Țării Românești, nu ar strica deloc. Vei putea admira o mulțime de clădiri istorice. Despre cele două cabane de la poalele Muntelui Iezer am scris în articolul de aici: Cabana Voina.
12. Curtea de Argeș – Barajul Vidraru – Cetatea Poienari – Cheile Vâlsanului – Nucșoara – Corbii de piatră
În Curtea de Argeș, alta fostă capitală a Țării Românești, va trebui să vezi, desigur, Mănăstirea Curtea de Argeș. La intrarea în ansamblul monahal se află Noua Catedrală Arhiepiscopală, unde este și necropola regală.
Despre Cetatea Poienari, Barajul Vidraru, Cheile Vâlsanului, Nucșoara și Corbii de Piatră am scris mai multe detalii aici: Nucșoara. Traseul este ceva cam lung, merge făcut și în două zile.
13. Muzeul Satului Vâlcean Bujoreni (Ramnicu Valcea) – Satul Firijiba – Mănăstirea Cozia – Castrul Arutela Călimănești
Despre cele 4 obiective din Județul Vâlcea ai mai multe informații aici: Muzeul Satului Vâlcean, Satul Firijiba – unul dintre cele mai vechi sate din Vechiul Regat, Mănăstirea Cozia și Castrul Arutela Călimănești.
14. Mănăstirea și Peștera Polovragi – Peștera Muierilor – Muzeul Trovanților – Salina Ocnele Mari
Acesta este, din nou, un traseu destul de lung. Obiective turistice sunt multe și va trebui să alegi ce să vezi sau să îți prelungești excursia cu o zi. Județele Gorj și Vâlcea sunt foarte ofertante în privința obiectivelor turistice și, astfel, vei putea vedea: Mănăstirea Polovragi, Peștera Polovragi, Peștera Muierilor, Muzeul Trovanților și/sau Salina Ocnele Mari.
15. Domeniul Ghica din Ghergani (Răcari) – Târgoviște – Mănăstirea Dealu – Mănăstirea Viforâta
Traseul către fosta capitală a Țării Românești, Târgoviște, este ușor accesibil și relativ scurt, potrivit pentru o zi, indiferent de anotimp. În această mică excursie din Județul Dâmbovița vei putea vedea: Domeniul Ghica din Ghergani (Răcari), Curtea Domnească din Târgoviște (Turnul Chindiei), Mănăstirea Dealu și Mănăstirea Viforâta.
16. Mănăstirea Ciolacu – Vulcanii Noroioși – Sarata Monteoru
Un traseu accesibil, de-o zi, prin Județul Buzău, poate fi cel cu destinația finală Vulcanii Noroioși. Despre vulcanii noroioși din Buzău am scris aici: Vulcanii Noroioși. În drum spre aceștia te poți opri puțin la Mănăstirea Ciolacu și te poți întoarce prin stațiunea balneară Sărata Monteoru, stațiune ce încearcă acum, timid, să revină la perioada de glorie din interbelic.
17. Biserica Rupestră de la Aluniș (Buzău) – Lacul Siriu – Cascada Cașoca (Cascada 14 Scaune) – Biserica fortificată din Prejmer – Biserica Evanghelică fortificată din Hărman – Cetatea și Biserica Evanghelică fortificată din Feldioara
Aceasta este o excursie ceva mai inedită pentru că ajunge și puțin prin Transilvania medievală. Traseul integral este mai lung, dar poți renunța la unele obiective. În principu, poți vedea: Biserica Rupestră de la Aluniș (Buzău), Lacul și Barajul Siriu, Cascada Cașoca (sau 14 scaune/ Pruncea) – drumul până la cascada este neasfaltat, cam greoi – Biserica fortificată din Prejmer, Biserica Evanghelică fortificată din Hărman, Cetatea Feldioara – recent restaurată, cu siguranță merită a fi vizitată – și Biserica Evanghelică fortificată din Feldioara.
18. Comuna Comana și împrejurimile – Mănăstirea Delta Neajlovului
Despre obiectivele din Comana, împrejurimile sale și Mănăstirea Delta Neajlovului am scris pe îndelete aici: Comana.
19. Comuna Talpa – Curtea Bălăcenilor din Tătărăștii de Sus – Casa Memorială Marin Preda din Siliștea-Gumești – Islaz (Județul Teleorman)
Dacă aveai impresia că nu ai ce vedea în Județul Teleorman, dă-mi voie să te contrazic puțin. Traseul prezentat este lung, cu multe obiective, din care vei alege tu ce să vezi. Poți începe cu casa din Comuna Talpa, unde s-au filmat cele două filme ”Moromeții”. Detalii aici. Poți vedea apoi pe rând: ruinele bisericii din Zloteşti, Comuna Tătărăștii de Jos, Curtea Bălăcenilor din Tătărăștii de Sus, Casa Memorială Marin Preda Siliștea-Gumești, Aerodromul părăsit din Siliștea-Gumești, locul de vărsare a Oltului în Dunăre – comuna Islaz sau Ruina bisericii Ciuperceni-Poiana.
Între Siliștea-Gumești și Islaz, îți recomand să folosești traseul pitoresc Siliștea-Gumești – Roșiori de Vede – Balta Sărată – Plopii Slăvitești – Islaz.
20. Lacul Sărat de la Amara – Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia – Hermes Slobozia – Domeniul Manasia – Fierbinți-Târg
Acest traseu prin Județul Ialomița te va plimba puțin și prin istoria recentă. Lacul Sărat de la Amara îl recomand mai mult pentru observarea păsărilor migratoare, decât pentru tratamentele terapeutice. Dacă tot ai ajuns aici, fă o scurtă plimbare prin fosta staţiune glorioasă a sindicatelor comuniste. Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia este unul dintre puținele muzee create după 1990 și are ca obiect de activitate istoria agriculturii, antropologia agrară şi arheologia industrială specifică de pe tot cuprinsul ţării. Mergând spre Urziceni (un drum viu și colorat, de altfel, ce leagă Slobozia de Urziceni) vei descoperi, mai întâi, relicve ale istoriei post-decembriste, concretizate prin ”Dallas”-ul autohton – visul unui proaspăt milionar ai anilor ’90. Mai apoi, poți opri la Domeniul Manasia, loc încărcat de istorie și, la sfârșitul traseului, poți bea ceva rece la Barul lui Bobiță din Fierbinți-Târg.
21. Ruse – Turtucaia – Rezervația naturală Srebărna – Silistra (Bulgaria)
Mai multe informații despre acest traseu poți găsi aici: Turtucaia. După ai timp, alocă ceva mai mult timp orașelor Turtucaia și Silistra. Ambele au aparținut de Regatul României în perioada 1913-1940 și au câteva obiective interesante de vizitat. Eventual, vizitează-le în sens invers, începe cu Silistra și termină cu Turtucaia.
22. Ruse – Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Basarabov” din Basarbovo – Bisericile rupestre de la Ivanovo – Ruinele Cetății Cerven – Peștera Orlova Chuka (Bulgaria)
A doua excursie din Bulgaria, recomandată, este o plimbare prin impresionantă vale a râului Lom. Vei ajunge, mai întai, la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Basarabov” din Basarbovo – singura biserică rupestră locuită a Bulgariei, locul unde s-a născut Sfântului Dimitrie cel Nou, protectorul Bucureștiului. Următoarele obiective sunt – Bisericile rupestre de la Ivanovo (fă o plimbare li prin împrejurimi, o să-ți placă), Ruinele Cetății Cerven și Peștera Orlova Chuka, despre care am scris aici: Orlova.
***